czwartek, 31 maja 2018

FIT "kanapka" ze zielonymi szparagami

Lato tuz, tuż, każdy (no prawie każdy) liczy kalorie,żeby wskoczyć w ulubiony strój. Oryginalny przepis -to naleśniki ze szparagami-ja postanowiłam go "odchudzić".


SKŁADNIKI: 2 porcje
4 płaty papieru ryżowego
Ser kozi (u mnie Bulgar-ale może być również Feta)
Sałata
Rukola
Pomidor
Zielone szparagi (ok 6-7 szt,)
Kolka plastrów szynki parmeńskiej lub wędzonki krotoszyńskiej


WYKONANIE:
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. Kroimy na 3 części, wrzucamy do osolonego wrzątki-na 2-3 minuty (wolę chrupiące, więc u mnie max. 2 minuty) . Następnie szparagi hartuję w lodowatej wodzie, osuszam papierowym ręcznikiem-po 3 kawałki zawijam w cienko pokrojoną szynkę. Na patelnię z grubym dnem daję kilka kropli oleju-po minucie obsmażam roladki. Papier ryżowy,przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, Na każdy płat papieru, nakładamy sałatę, pomidora, następnie po szparagowej roladce, na ro kozi ser pokrojony z kosteczkę-całość zwijamy, jak sajgonkę. Do podania sos słodko kwaśny, lub nawet sos czosnkowy. Papier ryżowy można też posmarować serkiem kanapkowym i dodać listki mięty.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz