piątek, 1 czerwca 2018

Pęczak z indykiem, szparagami i suszonymi pomidorami

Póki jeszcze trwa sezon na szparagi mam dla Was szybki przepis na obiad lub lunch do pracy w postaci kaszy pęczak ze szparagami i suszonymi pomidorami. Zdecydowanie jestem fanką ich zielonej odmiany i to ona króluje w tym roku na blogu. W poprzednich latach stawiałam na szparagi jako dodatek do obiadu, zaś w tym roku więcej z nimi eksperymentuję. Po prostu zakochałam się w połączeniu z suszonymi pomidorami! Ostatnio łączyłam je z makaronem, dziś przyszedł czas na kaszę pęczak, którą lubię za jej gruboziarnistą strukturę. 


Składniki na 4 porcje:
500g fileta z indyka
300g kaszy pęczak
30g suszonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki oliwy z oliwek
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
  1. Wodę na kaszę zagotować (dwa razy więcej wody niż kaszy). Kaszę ugotować na wolnym ogniu wg czasu wskazanego na opakowaniu ok. 15-20 minut. Odstawić na 10 minut pod przykryciem do pochłonięcia reszty wody.
  2. Szparagi umyć, odłamać lub obciąć twarde końcówki (ok. 2 cm). Pokroić na mniejsze kawałki, od razu będą gotowe wtedy do kaszy.  Do gotującej osolonej wody z odrobiną cukru /ksylitolu (wtedy pozostaje ich piękny zielony kolor) wrzucić pokrojone szparagi i gotować je około 3-4 minuty.  Odcedzić i opłukać pod zimną wodą, dzięki czemu będą jędrne.
  3. Czosnek i cebulę posiekać, a indyka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć na niej mięso z cebulą i czosnkiem. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w paski suszone pomidory. Na koniec dodać ugotowane szparagi i kaszę.
Smacznego
Anulla

5 komentarzy:

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)