S

piątek, 26 lipca 2013

Ciasto ze śliwkami i polewą cynamonowo–śmietanową

Kruche ciasto ze śliwkami zatopionymi w polewie śmietankowo - cynamonowej daje razem fajne połączenie smakowe. 







Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • ewentualnie 1 łyżka śmietny

Polewa śmietanowo – cynamonowa:
  • 2 jajka
  • 1,5 szkl śmietany
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego

Dodatkowo:
  • śliwki

Wszystkie składniki polewy wymieszać łyżką lub mikserem

Z wymienionych składników ( oprócz białek) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą). Większą wykładamy na blaszkę i podpiekamy ok 15 min, mniejszą wkładamy do zamrażalnika.
Na podpieczone ciasto wykładamy śliwki i zalewamy polewą śmietanową. Zapiekać w piekarniku przez 15- 20 minut lub do ścięcia się polewy, następnie zetrzeć na wierzch odłożone ciasto i piec do zrumienienia wierzchu ok 15 min. Czas pieczenia ok 50 min w 180 stopniach.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania :)