piątek, 1 czerwca 2018

Musztardowe polędwiczki z warzywami i sosem z grilla

Letnia propozycja na grilla, dużo warzyw z fajnym sosem i piersi z kurczaka ze szparagami.













1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cukinia
1 bakłażan
4 szparagi białe grube
12 polędwiczek z piersi kurczaka
4 pomidorki koktajlowe
sól, pieprz
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka lubczyku suszonego
4 łyżki oleju rzepakowego do marynaty
olej do smarowania

sos:
1 łyżka musztardy
3 łyżki sosu czosnkowego
natka pietruszki

Polędwice przekładam do miski, dodaje musztardę, sól, pieprz, lubczyk, mieszam i odstawiam na godzinę do lodówki. Można też zostawić na noc, będą lepsze. Szparagi obieram i gotuję w osolonej wodzie pięć minut. Maja być aldente. Papryki kroję na kawałki, cukinię i bakłażana kroje na plastry wzdłuż po 3 mm grube. Każdą szparagę owijam trzema sztukami polędwicy i spinam wykałaczkami, będą lepiej się trzymać. Szparagi smaruję olejem. Plastry cukinii, bakłażana smaruje też olejem, posypuje solą, pieprzem. Układam na grillu, razem ze szparagami. Paprykę też smaruje olejem i grilluję, razem z pomidorkami. Plastry bakłażana i cukinii zgrillowane smaruję sosem czosnkowym , zwijam w rulony i nabijam na patyczki do szaszłyków, dodaję pomidorki. Podaję z sosem.
sos:
Składniki sosu mieszam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz