czwartek, 31 maja 2018

Panna cotta w słoiczku


Panna cotta w słoiczku to moja wersja słynnego włoskiego deseru zrobionego ze śmietanki, polanego musem owocowym. Tradycyjnie podaje się je w formie babeczki odwróconej do góry dnem. Jest bardzo delikatna i kremowa. Ja uwielbiam w każdej formie. Kto się skusi?

PANNA COTTA

Składniki:
(4 porcje)
125 g białej czekolady
200 ml mleka
400 ml śmietany 30
6 g żelatyny
1/3 szkl wody
150 g malin
150 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
1 szk wody (do galaretki)

Przygotowanie:
Białą czekoladę siekamy. Mleko i śmietanę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Do ciepłej mieszanki dodajemy czekoladę , mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie (1/3 szkl) żelatynę, mieszamy. Studzimy, przelewamy do szklanek ustawionych pod kątem. Wstawiamy do lodówki. Kiedy krem zastygnie nalewamy warstwę galaretki z owocami.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody.
Truskawki i maliny miksujmy na mus blenderem. Dodajemy do galaretki. Studzimy, a kiedy zacznie tężeć przelewamy delikatnie na masę śmietanową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz