Truskawkowiec

Na dzisiejsze świętowanie mam dla Was pyszne ciasto z truskawkami i galaretką.

Składniki:
biszkopt
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
masa
- 500 ml mleka
- 250 g masła
- 2 budynie waniliowe z cukrem
polewa
- 1 kg truskawek
- 3 galaretki truskawkowe
oraz
- 2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie:
Na początek zabieramy się za upieczenie biszkopta. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukry, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 30 minut w 180 C. Dwie galaretki rozpuszczamy i studzimy. Truskawki miksujemy, podgrzewamy, wsypujemy trzy galaretki i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia galaretek. Masę odstawiamy. Gdy biszkopt i truskawki stygną możemy przygotować masę.  Mleko przelewamy do garnka (odlewamy pół szklanki) i zagotowujemy. W połowie szklanki mleka rozpuszczamy budynie i słodzimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Rozmieszane budynie wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż budynie zgęstnieją, następnie studzimy. Miękkie masło miksujemy i porcjami dodajemy przestudzony budyń. Na przestudzony biszkopt nakładamy masę budyniową, na to truskawki. Ciasto wkładamy do lodówki a na wierzch wylewamy tężejące galaretki.




Źródło inspiracji: Wielka Księga Ciast Siostry Anastazji

Komentarze