X

Czego szukasz?

Przepis

Trzy proste marynaty do mięs z grilla

 

Sezon na BBQ w pełni. Zdradzam zatem moje ulubione 3 proste marynaty do mięs z grilla.

 

Święta trójca

 

ka. Nie znaczy to, że z rusztu jemy jedynie mięso. Dzisiejszy wpis skierowany jest po prostu, do mięsożerców. Przepisy na rybę z grilla i warzywa już w zupełnie innym wpisie.

 

Człowiek pierwotny

 

Jako, że na czas letni bardzo często zamieniam się w człowieka pierwotnego. Jadłbym tylko z grilla, rusztu, ogniska, możecie spodziewać się w najbliższym czasie większej dawki przepisów na rodzinne grillowanie. A na zachętę, podrzucam przepis na rewelacyjną surówkę z młodej kapustki (link do przepisu) idealną do mięs z ognia.

 

Przy najbliższej okazji wypróbujcie moje 3 proste marynaty do mięs z grilla. Zapewniam, że będziecie do nich wracać. Przy okazji zostawcie komentarz i napiszcie: jakie inne przepisy grillowe Was interesują?

 

ZAPRASZAM do lektury!!!

 

 

Marynata do karkówki:

 

  • 600 g karkówki
  • 40 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 ząbki czosnku utarte
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka majeranku otartego
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 1 płaska łyżeczka soli

 

Przygotowanie:

 

Karkówkę pokrój w plastry. Czosnek utrzyj. Wszystkie składniki marynaty razem wymieszaj. Odstaw na minimum 2-3 godziny, najlepiej na całą noc. Grilluj na dobrze rozgrzanym węglu, po około 5-6 minut z każdej strony.

 

Marynata do kurczaka:

 

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml jogurtu
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • garść świeżej kolendry
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz czarny mielony

 

Przygotowanie:

 

Pierś z kurczaka podziel na podłużne plastry. Czosnek utrzyj, świeżą kolendrę posiekaj. Wszystkie składniki marynaty razem wymieszaj. Odstaw na minimum 1-2 godziny. Grilluj na dobrze rozgrzanym węglu, po około 5-6 minut z każdej strony.

 

 

Marynata do boczku:

 

  • 600 g surowego boczku
  • 30 ml oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości korka od wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka ostrej wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 płaska łyżeczka soli

 

Przygotowanie:

 

Boczek pokrój w plastry. Czosnek utrzyj, imbir pokrój w plastry. Wszystkie składniki marynaty razem wymieszaj. Marynuj minimum 2-3 godziny, najlepiej całą noc. Grilluj na dobrze rozgrzanym węglu, po około 15 minut, kilka krotnie przewracając.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również