środa, 30 maja 2018

PUSZYSTE I PROSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

To ciasto robi się bardzo prosto i szybko. Wychodzi delikatne i puszyste. Jogurt naturalny można śmiało zamienić na maślankę lub kefir i również wyjdzie. Polecam jest pyszne :)


SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 24/22 CM LUB NA MNIEJSZĄ:

4 całe jajka
szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
łyżeczka sody
szklanka jogurtu naturalnego
0,5 szklanki oleju
cukier wanilinowy lub aromat

ORAZ:

30-40 dag truskawek
cukier puder do posypania


WYKONANIE:

Piekarnik nagrzewamy na 170 st. C ustawienie góra dół.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Całe jajka ubijamy z cukrami na białą i puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z sodą. Krótko ubijamy, dodajemy jogurt oraz olej. Miksujemy do połączenia składników i wlewamy na blachę. W odstępach układamy owoce i pieczemy ok 40-50 minut do suchego patyczka. Smacznego :)

MAŁA RADA:

Żeby owoce nie opadły na spód, warto je przed ułożeniem na ciasto obsypać mąką.

2 komentarze:

  1. Jestem totalnym antytalenciem jeśli chodzi o takie ciasta na jedną rękę, które wychodzą absolutnie wszystkim :D Ale to wygląda tak kusząco, że chyba podejmę jeszcze jedną próbę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest bardzo proste i pyszne. Polecam wypróbować i napisać czy wyszło i czy smakowało 😊 Żeby w takich ciastach uniknąć zakalca nie wolno długo miksować po dodaniu mąki!Pozdrawiam

      Usuń