S

piątek, 25 października 2013

Ciasteczka pierożki z jabłkiem


Ciasteczka serowe wypełnione jabłkiem w sam raz na szybką przekąskę. Super smakują jeszcze ciepłe, aż ciężko się od nich oderwać :)

Ciasteczka pierożki z jabłkiem




Czas pieczenia:  25 min - 30 min
                    Temperatura pieczenia:  180 °C
         


Składniki:
  • 250 g białego sera
  • 250 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 4 jabłka
  • cynamon
  • cukier puder do posypania ( u mnie zabrakło)

Wykonanie:

Ser zemleć. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, posypać delikatnie cynamonem. Mąkę wyrobić z serem i ogrzanym do temperatury pokojowej masłem. Rozwałkować i wykroić szklanką krążki jak na pierogi. Na każdy krążek nałożyć kawałek jabłka, złożyć na pół i skleić w rogach.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 25 - 30 minut.


3 komentarze:

  1. Jak widzę nakładu pracy mało,ale jaki efekt! Fantastyczne te pierożki. A jabłka jako nadzienie jest najlepsze. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie ostatnio były rogaliki ze serem , były pyszne:) Koniecznie muszę wypróbować przepis na te ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite te pierożki, idealne do ciepłej herbatki :))

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)