S

środa, 6 listopada 2013

Czekoladowe ciasto z colą

Bardzo często piekę różne wersje ciast czekoladowych czy  murzynków . Tym razem jest to wersja z popularnym napojem Coca-Cola . Ciasto bardzo dobre, czekoladowe i puszyste za sprawą bąbelków z napoju. Niestety zabrakło mi kakao na zrobienie polewy co na pewno wzmocniło by jeszcze smak ciasta ale i bez tego dodatku okazało się trafionym wypiekiem



Czekoladowe ciasto z colą




Czas pieczenia:  40 min - 50 min
                    Temperatura pieczenia:  180 °C
          Wielkość formy :  36 cm x 9 cm



Składniki:
  • 2 szkl  mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl cukru
  • 4 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • 6 startych kostek czekolady
  • 250 g roztopionego masła  lub margaryny
  • 200 ml Coca-Coli
  • 75 ml mleka
  • 2 jajka

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem, margarynę roztopić i ostudzić. Połączyć ubite jajka z margaryną, dolać mleko i coca colę. W drugim naczyniu połączyć resztę suchych składników. 
Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie wymieszać do połączenia. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.
Ciasto piec w temp. 180 °C około 40-50 min.
Po ostudzeniu polać polewą czekoladową.



Czekoladowe ciasto z colą

Czekoladowe ciasto z colą



19 komentarzy:

  1. Noszę się z zamiarem zrobienia ciasta z coca-colą , wygląda smakowicie pozdrawiam :-)
    www.cakes.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto z colą? Pycha! Cudny pomysł :)
    Będę zaglądać częściej :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Już kiedyś słyszałam o coli dodanej do ciasta. Myślę, że teraz mając przepis chętnie upiekę takie ciasto. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis juz zapisany! Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak, ciasto z colą pyszne jest :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł:) Z pewnością wypróbuję przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasto z colą, jest takie wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadłam ciasto jest bardzo dobre! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. I jak tu połączyć zakaz coli z Twoim ciastem? :)))))

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam kiedyś podobne ciasto..pycha..

    OdpowiedzUsuń
  11. idealne i puszyste - więc musi być bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  12. a co z tą czekoladą? kiedy dodać

    OdpowiedzUsuń
  13. Czekoladę można dodać w dowolnym momencie , ja dodawałam jak składniki suche były już połączone z mokrymi. Można też zrezygnować z tej czekolady :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie zrobiłam, pięknie wyrosło, polałam polewą czekoladową, skosztowałam i.... jest przepyszne! puszyste, nie za słodkie, wilgotne... będzie dla gości (jak jeszcze coś zostanie, hihi ) dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)