Kokosowe muffiny na białkach z rabarbarem

Kokosowe muffiny na białkach z rabarbarem to małe babeczki powstałe z ciasta na bazie białek jaj, z dodatkiem wiórków kokosowych i kawałków rabarbaru. Te dwa ostatnie składniki idealnie uzupełniają się smakowo i sprawiają, że babeczki nie są ani za słodkie, ani zbyt kwaskowate.
Z podanego przepisu można przygotować 12-15 sztuk.

Muffiny z rabarbarem i wiórkami kokosowymi


Kokosowe muffiny na białkach z rabarbarem

Składniki:

5 białek
100g mąki pszennej
100g cukru pudru
100ml oleju
80g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii
150g rabarbaru

Kokosowe muffiny z rabarbarem

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- rabarbar oczyścić, pokroić na małe kawałki/plasterki
- do miski przełożyć białka, ubić je na sztywną pianę
- do piany z białek porcjami dodawać cukier puder, ubijać do wykorzystania cukru


Muffiny kokosowe

- nadal ubijając, wlać cienkim strumieniem olej oraz ekstrakt z wanilii
- do masy przesiać małymi porcjami mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką
- na koniec dodać wiórki kokosowe oraz rabarbar, wszystko delikatnie wymieszać


Muffiny na białkach z rabarbarem

- w formie na muffiny umieścić papilotki, do każdej nałożyć ciasto do około 3/4 wysokości
- muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez około 20 minut do zrumienienia
- upieczone muffiny ostudzić, przechowywać pod przykryciem

Kokosowe muffiny z rabarbarem

2 komentarze:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.