środa, 30 maja 2018

Chłodnik jarmużowo cukiniowy


Błyskawiczny chłodnik który podałam z kaszą, dzięki temu jest bardziej treściwy. Jarmuż z cukinią stanowią świetne połączenie.Można taką zupę zabrać do pracy i mamy świetny lunch i do tego zdrowy.





















1 cebula
2 ząbki czosnku
250 g jarmużu
1 cukinia mała
3 gałązki selera naciowego
sól, pieprz
200 g jogurtu greckiego
1/2 szklanki kaszy bulgur
natka pietruszki
olej rzepakowy


Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, razem z czosnkiem. Dodaję pokrojoną cukinię, i łodygi selera i chwile dalej przesmażam. Na końcu dodaję liście jarmużu, wlewam półtorej litra wody i gotuję na wolnym ogniu około dziesięć minut. Z jarmużu wycięłam wcześniej grube łodygi, ich nie używam. Zupę miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem, wlewam jogurt i schładzam w lodówce. Kaszę gotuję zgodnie z instrukcją opakowania. Chłodnik podaję z kaszą, natką i jogurtem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz