Babeczki z mąki konopnej - bez cukru i glutenu
Dlaczego warto uzywać maki konopnej do wypieków :
- Mąka nie zawiera glutenu wiec jest odpowiednia dla osób chorujących na Celiakie i walczących z nietolerancją glutenu
- Jest bardzo odżywcza, zawiera 5,6 % nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu : Omega 3 ( wspomagają krążenie), Omega 6 (dla odpowiedniego funkcjonowania mózgu, zdrowia kości, metabolizmu); zawiera także kwas GLA- gamma linolenowy
- Jest źródłem aminokwasów w tym 9 niezbędnych aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie jest w stanie produkowac
- Zawiera dużo błonnika, niezbędnego dla funkcjonowania układu pokarmowego. Dzięki temu czujemy się pełni przez dłuższy czas
- Jest źródłem białka: 33 %
- Bogata w składniki mineralne: magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor, niacyna, ryboflawina, tiamina
- Zawiera witaminę E (przeciwutleniacz, witamina niezbędna w profilaktyce raka)
Składniki na ok. 10 babeczek
- 7 łyżek mąki konopnej
- 2 jajka
- 2 dojrzale banany lub 2 dojrzałe gruszki
Przygotowanie :
Jajka ubijamy. Dodajemy kawalki banana / gruszki.
Miksujemy.
Dodajemy mąkę
Miksujemy .
NajNakład do silikonowych foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni
Pieczemy 20 minut
Komentarze
Prześlij komentarz