S

piątek, 18 lipca 2014

Kolorowy miodownik

ciasto wygląda bardzo efektownie a nie jest trudne do wykonania , jest fajną alternatywą dla tradycyjnego miodownika :)







Ciasto:

  • 4 szkl mąki
  • 1 margaryna
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka do rozpuszczenia sody
  • 1 czubata łyżka kakao 

Mąkę, cukier i miękką margarynę razem rozetrzeć. Sodę namoczyć w mleku. Do roztartych składników dodać proszek do pieczenia, namoczoną sodę, miód i jajka.
Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto podzielić na pół, do jednej z części dodać kakao i ponownie zagnieść.
Obie części  podzielić na pół, tak aby powstały 4 równe części.
Rozwałkować i piec każdy z placków ok 15 minut w 170 stopniach.


Masa:

  • 3,5 szkl mleka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 margaryny
  • 2 budynie śmietankowe Twój Deser
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki śmietany

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe


3 szkl mleka zagotować z cukrem i margaryną, w pozostałym mleku rozrobić budynie , mąkę ziemniaczaną i śmietanę.
Do gotującego się mleka wlać rozrobioną masę i gotować aż krem zgęstnieje.
Ostudzone ciasto przełożyć masą na przemian ( ciemne-jasne-ciemne -jasne ciasto) posmarować  również wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi.




4 komentarze:

Zapraszam do komentowania :)