Bardzo dobre danie, zrobiłam je w thermomix ale opisze dokładnie zwykłą metodą. Jest to danie mało kaloryczne. Polecam osobom które muszą zgubić kilka kilogramów a chcą jeść smacznie. 

klopsy drobiowe

Wykonanie w thermomiksie

  • do naczynia miksującego dodać, pokrojone na mniejsze kawałki piersi kurze, szalotki przekrojone na pół, jajko, kurki, sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra, zmiksować obroty 6, czas 4 sekundy. Jeśli nie macie gotowanych kurek lub innych grzybów to można dodać pieczarki. Pieczarki muszą jednak być obsmażone lekko na patelni. Woda z grzybów musi wyparować, następnie dodać je do mięsa i zmielić razem.
  • dodać bułkę tartą i posiekany koperek, wymieszać obroty wsteczne 4, czas 3 sekundy
  • wyjąć masę z naczynia miksującego, wymieszać w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. uformować klopsy
  • naczynia nie myć, wlać wodę, zamknąć naczynie, nałożyć koszyk i nasypać kaszę na całej powierzchni.Kaszę lekko obsypać mąką. Przykryć przykrywką  Gotować Verona, czas 15 minut

klopsy drobiowe

  • Wymieszać kaszę. Zdjąć koszyk z kaszą. Uzupełnić wodę tak żeby było 600 ml.
  • Dodać grzyby, cebulę, grzyby suszone, listki laurowe, ziarenka ziela  angielskiego, kostkę rosołową lub wywar, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podczas gotowania woda może wyparować, więc radzę w połowie czasu sprawdzić i w razie potrzeby dolać wodę. Mi wyparowało.
  • zamknąć naczynie miksujące i nałożyć koszyczek do Veroma. Pierwszy koszyk z  kaszę, a na  drugim rozłożyć klopsy. Przykryć i gotować Verona, obroty wsteczne 1/2, czas 35 minut. W połowie czasu jak będziecie sprawdzać ile jest sosu. Zamieszać kaszę.  Można zamiast kaszy położyć małe ziemniaczki.
  • do sosu dodać mąkę i gotować Verona, obroty wsteczne, 5 minut
  • na koniec dolać śmietanę i wrzucić posiekany koperek. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem.
  • sos wylać do dużej miski, wrzucić do niej klopsy. Kaszę włożyć na talerze, polać sosem. Dodać klopsy.

klopsy drobiowe

Wykonanie bez thermomiksu

Mięso, grzyby i cebulę zmielić przez maszynkę z tarczą o dużych oczkach. Dodać wszystkie składniki na klopsy. Dokładnie wymieszać rękoma i uformować klopsy. Radzę sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić do smaku.

Na głębokiej patelni rozgrzać masło lub olej i obsmażyć drobno posiekaną cebulkę i grzybki. Wlać wodę 600 ml, dodać kostkę rosołową lub wywar. Ale wtedy dodać trochę mniej wody. Dodać grzybki suszone, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego. zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wrzucić klopsy i gotować 20 minut. Mąkę rozmieszać w śmietanie lub jogurcie wlać do gotującego się sosu i zagotować. Wymieszać. Dodać posiekany koperek.

Serwować z ziemniakami lub kaszą.

Bardzo smaczne danie a klopsy smakują cudnie.