poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Brownie bardzo czekoladowe




Brownie bardzo czekoladowe 


Jeżeli deser to? 
Oczywiście czekoladowy. 
Moja propozycja Brownie bardzo czekoladowa i rozpuszczająca się w ustach! 
Zapraszam.




Proporcje dla 6 osób:

Składniki:

  • 135 g gorzkiej czekolady wysokiej jakości
  • 100 g cukru
  • 2 jajka wysokiej jakości 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g mąki 
  • 80 g masła
  • 50 g zmielonych migdałów (albo orzechów)  
Polewa czekoladowa: 
  • 100 g czekolady deserowej (z wysoką zawartością kakao)
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Przełożyć do miski. 

Do lekko ostudzonej masy dodać cukier, jajka, miksować. Następnie mąkę i proszek przesiane przez sito, połączyć mikserem lub trzepaczką (dla ambitniejszych). Na koniec dodać zmielone migdały albo orzechy, dobrze wymieszać, przełożyć do niewielkiej formy około (24cm na 20cm). Wstawić do nagrzanego pieca do 210°C na około 15 minut. 

W tym czasie przygotować polewę. Rozpuścić 100 g gorzkiej deserowej czekolady w kąpieli wodnej dodając do niej mleko i łyżeczkę cukru. Ciasto po upieczeniu oblać polewą i najlepiej podawać na ciepło, a będzie to uczta dla podniebienia.






Smacznego!

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...