niedziela, 27 maja 2018

Tarta truskawkowo-rabarbarowa z budyniem


Przepyszna tarta, którą warto spróbować w sezonie truskawkowo-rabarbarowym. Wierzcie mi, że o ile wygląda niepozornie, to smakuje nieziemsko! :-) Gorąco polecam ten przepis.



SKŁADNIKI

Kruchy spód:

  • 270 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g zimnego masła
  • 65 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka wody

Nadzienie:

  • 350 g rabarbaru
  • 350 g truskawek
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 130 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • garść płatków migdałowych


WYKONANIE

Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, dodać żółtka, wodę i posiekane zimne masło. Całość zagnieść i wylepić ciastem formę tortową o średnicy 28 cm podwijając boki do góry. Formę włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Spód tarty po nakłuwać widelcem i włożyć na 10 minut do piekarnika. Zostawić do ostudzenia.

Nadzienie: Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Truskawki umyć, obrać z szypułek i osuszyć, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Rabarbar obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Do śmietany wsypać 30 g cukru, dodać proszek budyniowy i dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając pozostały cukier. Połowę ubitych białek dodać do budyniu, wymieszać, dodać owoce, ponownie wymieszać, po czym przelać równomiernie na podpieczony kruchy spód. Do pozostałych białek pognieść płatki migdałowe i rozprowadzić na wierzchu tarty. Włożyć do piekarnika i piec około 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz