Pomysł na to pyszne ciasto mam od mojej siostruni 🙂 Przepięknie się prezentuje i smakuje z tymi owocami. Dzięki

Ciasto

Wykonanie biszkoptu – białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Powoli podczas mieszania dodawać cukier. Następnie dodać po jednym żółtku, ciągle mieszając. Obroty miksera już muszą być wolniejsze. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać po łyżce produkty sypie i mieszać już bardzo delikatnie. Dno okrągłej formy wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Boki zostawić bez smarowania. Nagrzać piekarnik do 180 C, włożyć ciasto i piec 30-35 minut. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Odstawić aż ostygnie.

Przygotowanie ciasta biszkoptowego w thermomix

  • nałożyć motylek, do naczynia miksującego dodać białka i szczyptę soli, ubić 3-4 minut, obroty 3,5
  • ubijając 3,5 przez otwór miarki powoli wsypywać cukier
  • ubijając obroty 2 przez otwór miarki dodawać po jednym żółtku
  • obie mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko
  • delikatne mieszanie 0,5 powili po łyżce dodawać suche składniki

Przygotowanie masy z serkiem mascarpone – Galaretkę zalać wrzącą wodą i wymieszać. Odstawić do stężenia, ale nie całkowicie.

Cukier puder wymieszać z żółtkiem, dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. powoli wlewać do  masy lekko gęstniejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Na koniec  dodać część winogron, wymieszać.

Przygotowanie masy z serkiem mascarpone w thermomix 

  • nałożyć motylek, dodać żółtko i cukier puder, czas 1 minuta, obroty 3
  • dodać serek mascarpone i gęstniejącą galaretkę, wymieszać 1 minuta, obroty 2

Biszkopt przekroić na pół. Dolną warstwę biszkoptu położyć w formie której był pieczony biszkopt. Wlać masę z serka mascarpone, wyrównać górę. Nałożyć drugą część biszkoptu.  Wstawić ciasto do lodówki, aż stężeje.

Przygotowanie masy z kremówki – galaretki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić aż zacznie gęstnieć.  Jak galaretka jest już prawie gęsta ubić śmietanę na sztywną pianę. Powoli mieszać i powoli wlać gęstniejącą galaretkę.  Dodać kolejne owoce i delikatnie wymieszać.

Przygotowanie masy z kremówki w thermomix

  • nałożyć motylek, ubijać 2 minuty, obroty 3,5  Sprawdzajcie podczas ubijania, żeby nie zrobiło się masło
  • wymieszać obroty 1, podczas mieszania wlewać gęstniejącą galaretką

Wylać masę na biszkopt. Obsypać pozostałymi dowolnymi owocami.

Ostatnią galaretkę rozmieszać w gorącej wodzie. Odstawić do stężenia. Prawie gęstą galaretkę wylać na owoce. Wstawić ciasto do lodówki i zostawić aż wszystko dokładnie zgęstnieje.

Życzę przyjemności, smacznego.