sobota, 26 maja 2018

OMLET OWSIANY Z OLIWKAMI I BIAŁYM SERKIEM








































Po co są wolne soboty? Po to by przygotować pysznego omleta na 
śniadanie, na które w dni pracujące nie mamy czasu. Niestety w tygodniu nie mam nawet minuty by zmajstrować sobie coś więcej niż kanapkę z dżemem, właśnie dlatego kocham wolne soboty...
Omlet można skonsumować na słodko na słono w zależności od nastroju. Do podstawowego przepisu można dorzucić szynkę, ser czy tak jak ja dziś oliwki. O mniam mniam cudowny poranek :-) 

Składniki: 

  • 3 łyżki mieszanki owsianej ( płatki + otręby) 
  • 2 łyżki mleka 
  • 2 jajka 
  • sól, pieprz 
Sposób przyrządzenia: 
  1. Jajka umyć, ubić osobno żółtka i białka.
  2. Do żółtek dodać mleko i mieszankę owsianą, zblendować. 
  3. Ubite białka delikatnie dołożyć do żółtek, następnie doprawić przyprawami oraz pokrojone w plasterki oliwki. 
  4. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem wlać masę jajeczną. 
  5. W momencie kiedy omlet zetnie się od spodu przykryć patelnię przykrywką lub dużym talerzem, przewrócić a  następnie zsunąć go z powrotem na patelnię i podsmażyć z drugiej strony. 
  6. Omlet posmarować białym śmietankowym serkiem oraz świeżymi warzywami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz