ciasto szpinakowe z truskawkami

5136

składniki na ciasto szpinakowe:
260 g mąki orkiszowej lub pszennej
130 g świeżego szpinaku
170 g cukru
5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
150 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Szpinak umieszczamy w naczyniu robota kuchennego, dodajemy olej i miksujemy na papkę.
Białka miksujemy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy szpinak z olejem i miksujemy do połączenia się z masą jajeczną. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (ok.21x32cm, wymiary dna foremki) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez ok. 35 min. w 16-170 st. C, bez termoobiegu. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie ścinamy wierzch ciasta i kruszymy go np. do miseczki.

składniki na piankę truskawkowo śmietankową:
450 g truskawek
150 ml wody
400 ml śmietany kremówki 30%
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki cukru pudru lub do smaku

wykonanie:
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy je do garnka, dodajemy wodę i podgrzewamy do zagotowania. Zestawiamy z ognia, miksujemy blenderem na mus, wsypujemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia się. Odstawiamy do wystudzenia a następnie wstawiamy do lodówki do schłodzenia (nie dopuszczamy aby mus stężał). Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do schłodzonego musu dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie miksujemy na jednolitą masę. Gotową piankę równomiernie wykładamy na ciasto szpinakowe. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

dodatkowo:
ok. 300-350 g świeżych truskawek
1 galaretka truskawkowa (ja użyłam zielonej ale wyszła pomarańczowa, dla lepszego efektu polecam użyć truskawkowej)
500 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia.Truskawki przekrawamy wzdłuż. Układamy ja na stężałej piance i polewamy tężejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Na stężałą galaretkę posypujemy okruchy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here