Jest to wersja mało kaloryczna. Jeśli chcecie bardziej słodki to musicie dodać trochę więcej cukru.
W tym przepisie mam białka, ale nie trzeba ich dodać. Niektórzy nie lubią nic co zawiera surowe jajka. Macie wybór, ja dodałam.
Do garnka wlać wodę, cukier, sok z limonek i skórkę. Zagotować i gotować na wolnym ogniu 5 minut. Ostudzić.
Mango obrać i odciąć miąższ od pestki. Za pomocą blendera lub malaksera zmielić na gładką masę. Dodać jogurt i wymieszać. Mieszać masę z mango i wlewać syrop limonkowy. Dokładnie wymieszać i wlać masę do plastikowego pojemnika. Zamknąć i włożyć do zamrażarki na godzinę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wyjąć masę z zamrażarki. Do masy dodać białka i wymieszać najlepiej używając miksera. Szybkie mieszanie spowoduje że cząstki lodu się rozbiją. Ponownie włożyć do zamrażarki na 1 godzinę i 30 minut.
Ponownie intensywnie wymieszać i do zarażarki. Czynność tę powtórzyć jeszcze dwa razy w godzinach odstępach.
Jak już macie zamiar je serwować to trzeba je wyjąć z zamrażarki 15 minut wcześniej. Nałożyć do pucharków, przyozdobić według uznania.
Wykonanie sorbety w thermomix
- do naczynia miksującego wlać wodę, sok z limonek, gotować 100 C, obroty 1, czas 10 minut
- wylać syrop cytrynowy do kubka
- do naczynia dodać miąższ z mango, jogurt, zmiksować obroty 7, 10 sekund
- do masy z mango dodać syrop z limonek, wymieszać, obroty 8, czas 4 sekundy
- reszta jak wyżej
Pycha, mniam.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.