Jest to wersja mało kaloryczna. Jeśli chcecie bardziej słodki to musicie dodać trochę więcej cukru. 

sorbet

W tym przepisie mam białka, ale nie trzeba ich dodać. Niektórzy nie lubią nic co zawiera surowe jajka. Macie wybór, ja dodałam.

Do garnka wlać wodę, cukier, sok z limonek i skórkę. Zagotować i gotować na wolnym ogniu 5 minut. Ostudzić.

sorbet

Mango obrać i odciąć miąższ od pestki. Za pomocą blendera lub malaksera zmielić na gładką masę. Dodać jogurt i wymieszać. Mieszać masę z mango i wlewać syrop limonkowy. Dokładnie wymieszać i wlać masę do plastikowego pojemnika. Zamknąć i włożyć do zamrażarki na godzinę.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wyjąć masę z zamrażarki. Do masy dodać białka i wymieszać najlepiej używając miksera. Szybkie mieszanie spowoduje że cząstki lodu się rozbiją. Ponownie włożyć do zamrażarki na 1 godzinę i 30 minut.

Ponownie intensywnie wymieszać i do zarażarki. Czynność tę powtórzyć jeszcze dwa razy w godzinach odstępach.

Jak już macie zamiar je serwować to trzeba je wyjąć z zamrażarki 15 minut wcześniej. Nałożyć do pucharków, przyozdobić według uznania.

Wykonanie sorbety w thermomix

  • do naczynia miksującego wlać wodę, sok z limonek, gotować 100 C, obroty 1, czas 10 minut
  • wylać syrop cytrynowy do kubka
  • do naczynia dodać miąższ z mango, jogurt, zmiksować obroty 7, 10 sekund
  • do masy z mango dodać syrop z limonek, wymieszać, obroty 8, czas 4 sekundy
  • reszta jak wyżej

Pycha, mniam.