kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

piątek, 30 września 2011

Czekoladowa szarlotka z budyniem

Przepis znalazłam na jakiejś stronie internetowej,ale jak zawsze nie pamiętam na jakiej. Postanowiłam go zrobić i jestem okropnie zachwycona tym ciastem ! :) Jest przepyszne i wszystko do siebie idealnie pasuje. A oto przepis :

Składniki na ciasto:
  • 4 szkl. mąki
  • 3/4 szkl.kakao (dałam 1/3 i też wyszło dobre)
  • 1 szkl. cukru
  • 4 żółtka
  • 1,5 kostki margaryny - może być zwykła, nie ma to żadnej różnicy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z kakao, tak żeby miała jednolity kolor. Dodać cukier i proszek do pieczenia - zamieszać. Dodać margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki,żółtka i zagnieść na jednolite ciasto.Podzielić na pół. Jedną część ciasta wkładamy do lodówki, a drugą dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zamrażalnika.

Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 0,75 l. mleka
  • bułka tarta
  • kisiel
  • 4 białka + 1/3 szkl. cukru

Jabłka obrać i pokroić na  ćwiartki, a następnie na talarki. Blachę wysmarować i wylepić ciastem z lodówki.
Zagotować 0,5 l. mleka, a w 0,25 l. rozpuścić proszek budyniowy. Ugotować budyń tak jak zawsze.Ciasto posypać bułką tartą i położyć na nim jabłka, posypać bułką tartą i cukrem. Na jabłka wylać ciepły budyń. Równomiernie go rozprowadzić.Na budyń ubić 4 białka z cukrem i kisielem. Zetrzeć na to ciasto z zamrażalnika (najlepiej na początku zetrzeć je do naczynia, a dopiero później wyłożyć je na nadzienie). Piec ok. 50 min. w 180st. C.


Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz