Klasyczne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką, które przygotowałam z mąki orkiszowej wychodzi delikatne i długo zachowuje świeżość. Smakuje słońcem i dzieciństwem :) Możecie przygotować je z ulubionymi owocami. Dla mnie najlepszy zestaw to jagody, truskawki, rabarbar i morele.
Ciasto:
- 500 g mąki orkiszowej jasnej
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- jajko (opcjonalnie, raz zapomniałam dodać i też wyszło)
- 250 ml mleka
- 80 g roztopionego masła
- 40 g świeżych drożdży
Kruszonka:
- 5 łyżek mąki orkiszowej jasnej
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Owoce:
- szklanka truskawek
- 2 łodygi rabarbaru
- pół szklanki jagód
- 4-5 moreli
W ciepłym mleku rozcieramy drożdże wraz z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki, odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 10 minut.
Rozczyn wlewamy do mąki, dodajemy jajko, wystudzone, roztopione masło i cukier.
Zagniatamy ciasto i odstawiamy do podwojenia objętości.
Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą i odstawiamy do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wykładamy do formy (33x22cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch układamy pokrojone truskawki, morele, rabarbar i jagody, lekko je wgniatając w ciasto.
Posypujemy ciasto kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez okolo 45 minut.
Smacznego :)
10 komentarzy
Co należy rozumieć przez mąkę orkiszową jasną?
Jasną, nie pełnoziarnistą.
Czy do ciasta moge użyć mrozonych owocow?
Oczywiście :)
Cześć. Zrobiłam wczoraj ciasto według twojego przepisu tylko, że bez kruszonki. Ciasto pięknie wyrosło. Dziękuję za przepis, dodaję do ulubionych!
Bardzo się cieszę :)
Świetny przepis. Dodałam troche mąki z ciecierzycy. Jajka nie miałam, więc pominęłam. Wyszło rewelacyjnie! A mistrzynią wypieków nie jestem
Dziękuję za komentarz i cieszę się, że smakowało :)
Witam, czy wyjdzie ciasto z czerwoną porzeczka? ( mrożona) z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
Tak :) Proszę dodać bez wcześniejszego rozmrażania. Smacznego!