Drożdżowe ciasto orkiszowe z owocami i kruszonką | Mienta blog
Ciasta i torty, Drożdżówki

Drożdżowe ciasto orkiszowe z owocami i kruszonką

Klasyczne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką, które przygotowałam z mąki orkiszowej wychodzi delikatne i długo zachowuje świeżość. Smakuje słońcem i dzieciństwem :) Możecie przygotować je z ulubionymi owocami. Dla mnie najlepszy zestaw to jagody, truskawki, rabarbar i morele.

drozdzowe ciasto orkiszowe z owocami 1 1 - Drożdżowe ciasto orkiszowe z owocami i kruszonką

Ciasto:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • jajko (opcjonalnie, raz zapomniałam dodać i też wyszło)
  • 250 ml mleka
  • 80 g roztopionego masła
  • 40 g świeżych drożdży

Kruszonka:

  • 5 łyżek mąki orkiszowej jasnej
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Owoce:

  • szklanka truskawek
  • 2 łodygi rabarbaru
  • pół szklanki jagód
  • 4-5 moreli

drozdzowe ciasto orkiszowe z owocami 2 1 - Drożdżowe ciasto orkiszowe z owocami i kruszonką

W ciepłym mleku rozcieramy drożdże wraz z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki, odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 10 minut.

Rozczyn wlewamy do mąki, dodajemy jajko, wystudzone, roztopione masło i cukier.

Zagniatamy ciasto i odstawiamy do podwojenia objętości.

Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą i odstawiamy do lodówki.

Wyrośnięte ciasto wykładamy do formy (33x22cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzch układamy pokrojone truskawki, morele, rabarbar i jagody, lekko je wgniatając w ciasto.

Posypujemy ciasto kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez okolo 45 minut.

Smacznego :)

drozdzowe ciasto orkiszowe z owocami 3 1 - Drożdżowe ciasto orkiszowe z owocami i kruszonkądrozdzowe ciasto orkiszowe z owocami 4 1 - Drożdżowe ciasto orkiszowe z owocami i kruszonką

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

10 komentarzy

  • Skomentuj Ann 14/04/2019 at 12:43

    Co należy rozumieć przez mąkę orkiszową jasną?

    • Skomentuj Mienta 16/04/2019 at 12:38

      Jasną, nie pełnoziarnistą.

  • Skomentuj Doroya 28/11/2020 at 19:04

    Czy do ciasta moge użyć mrozonych owocow?

    • Skomentuj Diana Kowalczyk 28/11/2020 at 19:10

      Oczywiście :)

    • Skomentuj Marzena 12/04/2021 at 12:12

      Cześć. Zrobiłam wczoraj ciasto według twojego przepisu tylko, że bez kruszonki. Ciasto pięknie wyrosło. Dziękuję za przepis, dodaję do ulubionych!

      • Skomentuj Diana Kowalczyk 19/04/2021 at 08:50

        Bardzo się cieszę :)

  • Skomentuj Ada 07/07/2021 at 12:45

    Świetny przepis. Dodałam troche mąki z ciecierzycy. Jajka nie miałam, więc pominęłam. Wyszło rewelacyjnie! A mistrzynią wypieków nie jestem

    • Skomentuj Diana Kowalczyk 11/07/2021 at 16:20

      Dziękuję za komentarz i cieszę się, że smakowało :)

  • Skomentuj MM 28/07/2021 at 12:35

    Witam, czy wyjdzie ciasto z czerwoną porzeczka? ( mrożona) z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam

    • Skomentuj Diana Kowalczyk 28/07/2021 at 12:36

      Tak :) Proszę dodać bez wcześniejszego rozmrażania. Smacznego!

    Komentuj