Zielona sałatka z pieczonymi batatami i ziemniakami
Składniki (ilość wg uznania i zapotrzebowania )
Sałatka:
- brokuły
- zielona cebulka
- zielony groszek (mrożony)
- słonecznik łuskany
- szparagi zielone
- biała kapusta
- olej lniany lub inny tłoczony na zimno
- sok z cytryny
Dodatki:
- ziemniaki
- bataty
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Załączam piekarnik by rozgrzał się na temperaturę 240 stopni.
Brokuły dobrze myję, dzielę na różyczki, wkładam do garnka i zalewam wodą. Wstawiam na gaz. Gotuję 5 minut od momentu zagotowania wody odlewam wodę i zostawiam do przestudzenia. Dzięki tej metodzie nie stracą koloru i nie będą rozgotowane.
W garnku zagotowuję wodę, wrzucam groszek, gotuję około 10 minut.
Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce (szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część) .Zielonych szparagów nie obieramy.
Ziemniaki i bataty obieram, kroję w kostkę, wkładam do miski, dodaję oliwy z oliwek i dokładnie mieszam. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na górę układam szparagi i wstawiam do piekarnika. Szparagi wyjmuję po 10 minutach a resztę po kolejnych 20/30 minutach. Gdy chcecie by były chrupiące na ostatnie 10 minut załączcie termoobieg.
Słonecznik prażę na suchej patelni.
Kapustę i zieloną cebulkę szatkuję, dodaję ugotowane brokuły i groszek, upieczone szparagi - pokrojone na kawałki), uprażony słonecznik, olej lniany, sok z cytryny. Można doprawić solą i pieprzem.
Podaję z upieczonymi ciepłymi ziemniakami i batatami.
Jeśli zostanie można wszystko wymieszać i zjeść na kolację na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz