Zielona sałatka z pieczonymi batatami i ziemniakami


Składniki (ilość wg uznania i zapotrzebowania )

Sałatka:

  • brokuły
  • zielona cebulka
  • zielony groszek (mrożony)
  • słonecznik łuskany
  • szparagi zielone
  • biała kapusta
  • olej lniany lub inny tłoczony na zimno
  • sok z cytryny
Dodatki:
  • ziemniaki
  • bataty
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Załączam piekarnik by rozgrzał się na temperaturę 240 stopni.
Brokuły dobrze myję, dzielę na różyczki, wkładam do garnka i zalewam wodą. Wstawiam na gaz. Gotuję 5 minut od momentu zagotowania wody odlewam wodę i zostawiam do przestudzenia. Dzięki tej metodzie nie stracą koloru i nie będą rozgotowane.
W garnku zagotowuję wodę, wrzucam groszek, gotuję około 10 minut.
Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce (szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część) .Zielonych szparagów nie obieramy.


Ziemniaki i bataty obieram, kroję w kostkę, wkładam do miski, dodaję oliwy z oliwek i dokładnie mieszam. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na górę układam szparagi i wstawiam do piekarnika. Szparagi wyjmuję po 10 minutach a resztę po kolejnych 20/30 minutach. Gdy chcecie by były chrupiące na ostatnie 10 minut załączcie termoobieg.
Słonecznik prażę na suchej patelni.
Kapustę i zieloną cebulkę szatkuję, dodaję ugotowane brokuły i groszek, upieczone szparagi - pokrojone na kawałki), uprażony słonecznik, olej lniany, sok z cytryny. Można doprawić solą i pieprzem.
Podaję z upieczonymi ciepłymi ziemniakami i batatami.

Jeśli zostanie można wszystko wymieszać i zjeść na kolację na zimno.


Komentarze

Popularne posty