Sałatka z makaronem ryżowym, szynką i papryką -kolorowa i pyszna, cieszy nie tylko oko, ale także podniebienie. W wersji nieco mniej kalorycznej majonez można zastąpić jogurtem naturalnym lub wymieszać je w proporcji pół na pół. Dla podkreślenia smaku, wedle uznania, można również dodać odrobinę czosnku.
Więcej surówkowych i sałatkowych inspiracji znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki – przepisy
Sałatka z makaronem ryżowym, szynką i papryką – Składniki:
- 100g makaronu w kształcie ryżu
- 1 czerwona papryka
- pół puszki kukurydzy
- 180g szynki (u mnie szynka szefa)
- pęczek koperku
- 2-3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- wedle uznania dodatkowo inne przyprawy, np. czosnek lub zioła prowansalskie
Sałatka z makaronem ryżowym, szynką i papryką – Wykonanie:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Przepłukać zimną wodą, odcedzić i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić paprykę w kostkę.
- Szynkę również pokroić w kostkę.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Koperek drobno posiekać.
- Do jednej miski wrzucić ugotowany makaron, paprykę, kukurydzę i szynkę. Dodać do sałatki majonez oraz koperek, na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Smacznego!
Więcej surówkowych i sałatkowych inspiracji znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki – przepisy