Drożdżówka z budyniem i rabarbarem

Ucierane z rabarbarem (klik) już było więc kolej na drożdżówkę i to nie byle jaką,bo na bogato,z budyniem. Wystarczy zaparzyć kubek ulubionej kawy lub herbaty i zajadać.









 ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
250 ml mleka
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki oleju z pestek winogron
szczypta soli

kruszonka:
1 szkl. mąki pszennej 
125 g masła
2 łyżki cukru
3 łyżki wiórków kokosowych

budyń:
3 szkl. mleka
1 budyń śmietankowy na 3/4 l
2 łyżki cukru
1 galaretka malinowa
50 g masła

ponadto:
 6-7 łodyg rabarbaru
2 łyżeczki cukru z wanilią

 
Drożdże rozkruszyć i wymieszać w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę,cukier,cukier waniliowy i szczyptę soli. Wbić jajko +żółtka,przemieszać,wlać rozczyn drożdżowy,olej i jogurt. Wyrobić ciasto,miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę by ciasto urosło.

Rabarbar umyć,pokroić w 1 cm kawałki i posypać cukrem waniliowym. 

Z mąki,masła,cukru i wiórków zrobić kruszonkę.

Blaszkę o wym 24/29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
 Ciasto drożdżowe przełożyć na blaszkę,równo rozciągnąć,rabarbar rozsypać po całości lekko wgniatając go. Wierzch posypać kruszonką. Drożdżówkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec 50 minut.
 Upieczoną pozostawić do wystygnięcia po czym delikatnie przekroić w połowie po całej długości.

Zagotować 2 szklanki mleka,w jednej rozpuścić budyń i cukier. Rozpuszczony budyń wlać na gotujące się mleko i mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Garnek zdjąć z ognia,wsypać galaretkę w proszku i energicznie wymieszać. Kiedy galaretka połączy się z budyniem dodać masło i ponownie wymieszać.
 Gorący budyń wylać na przecięty blat drożdżowy,równo rozsmarować i złożyć drożdżówkę. Odstawić do zastygnięcia budyniu po czym oprószyć drożdżówkę cukrem pudrem i pokroić w kostkę.










Komentarze

Popularne posty