Makaron z pesto i szparagami

/ 3

Prosty do przygotowania makaron z pesto bazyliowym i szparagami to pyszny obiad lub kolacja na ciepłe wiosenne i letnie dni. Makaron z pesto to lekkie i bardzo sycące danie. Przygotowanie makaronu z pesto i szparagami zajmuje tylko tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu. 

Pesto z makaronem i szparagami

Pesto z bazylii jest bardzo łatwe do przygotowania. W połączeniu z makaronem tagliatelle i zielonymi szparagami rewelacyjnie smakuje, a sam wygląd zachęca do jedzenia. Prosty przepis na makaron z pesto i szparagami.

Uwielbiam takie szybkie do przygotowania dania obiadowe, w których można wykorzystać sezonowe warzywa. Kilka produktów i bez dużego wysiłku mamy zdrowy i smaczny wegetariański posiłek. Jeśli zależy nam na bardziej kalorycznym daniu, można pesto z bazylii podać z podsmażoną piersią kurczaka.
Makaron z pesto z bazylii i zielonymi szparagami

Przepis na makaron z pesto i szparagami:

(na 3 porcje)
  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 500 g zielonych szparagów
  • listki z małego krzaczka bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki dobrej oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 30 g sera parmezan lub innego twardego długodojrzewającego
  • sól i pieprz do smaku
  • garść orzeszków piniowych lub nerkowca do podania (opcjonalnie)

Jak zrobić makaron z pesto i szparagami?

Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu włożyć z powrotem do jeszcze ciepłego garnka i wymieszać z pesto i tartym serem pozostawiając nieco do posypania przed podaniem. Dodać pokrojone szparagi, wymieszać i wyłożyć na talerze, posypać serem i ewentualnie posiekanymi orzeszkami.

Jak ugotować szparagi?

Szparagi umyć, odłamać twarde końce i ugotować na stojąco w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru. Główki szparagów powinny wystawać ponad wodę, gdyż są bardzo delikatne i wystarczy im sama para z gotującej się wody. Gotować około 5 minut, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.

Jak zrobić pesto z bazylii?

Blenderem rozdrobnić listki bazylii z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, doprawić odrobiną soli i pieprzem.

Zobacz również: szparagi z jajkiem w papryce.

Komentarze

  1. pyszny i prosty pomysł na obiad

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten przepis. Smaczny, a i niespodziewanym gościom będzie co podać :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *