Ciasto z musem truskawkowym ... bez pieczenia
Sezon na truskawki rozpoczęty więc czas na ciasto !
Dzisiejszy deser składa się z niewielkiej liczby składników i nie wymaga wielkich umiejętności cukierniczych 😉
Składniki na foremkę ok. 11x30 :
20 szt. herbatników maślanych
2 łyżki margaryny lub masła
600 g truskawek
2 op. galaretki truskawkowej
1,5 płaskiej łyżki żelatyny
ew. 1 łyżeczka cukru (jeżeli truskawki nie są słodkie)
śmietanka kremówka 36% - ok. 300 ml
1 łyżka cukru pudru
dodatkowo:
kilka truskawek do dekoracji
6 kostek czekolady mlecznej (gorzkiej)
płatki migdałów
Przygotowanie:
Herbatniki blendujemy, następnie dodajemy masło - wymieszaj rękoma i wyłóż na dnie foremki.
Wstaw do lodówki.
Truskawki opłukać w zimnej wodzie, odszypułkować i zblendować a następnie zagotować w rondelku (z cukrem). Dodać proszek galaretek, dobrze wymieszać i schłodzić do temp. pokojowej.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody i lekko schłodzić, dodać do niej trochę musu, zamieszać i wlać do reszty musu z truskawek - całość wymieszać.
Musem zalej herbatniki i wstaw na ok. 2 godziny do zamrażarki.
Kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder - wyłóż na mus i wyrównaj masę.
Ciasto wstaw do lodówki a przed podaniem udekoruj truskawkami, migdałami i posiekaną czekoladą.
Ps. Ciasto należy podawać mocno schłodzone.
Komentarze
Prześlij komentarz