wtorek, 22 maja 2018

Rogale

Pyszne rogale drożdżowe, z  domową konfiturą lub z dżemem.


--


Skład: 1 kg mąki, 40-50 g drożdży świeżych, 1 szklanka ciepłego mleka, 3 jajka, 
1 szkl. cukru, cukier waniliowy, 0,5-1,0 szkl. oleju, szczypta soli ...jakiś dżem 


Zaczyn: do mleka wkruszamy drożdże, wsypujemy 2 łyżki mąki i łyżkę cukru,
wszystko mieszamy i odstawiamy przykryte na 10-15 minut w ciepłe miejsce.


Pozostałe składniki (oprócz dżemu i białek z jaj) umieszczamy w misce, gdzie
 dodajemy wyrośnięty zaczyn i mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta,


Po dokładnym wymieszaniu mechanicznym, ciasto wyrabiamy ręcznie.


Potem dzielimy na 4 części, wałkujemy i kroimy na "trójkąty", 
które smarujemy dżemem czy konfiturą i zawijamy rogale.


--


--


Zawinięte rogale smarujemy białkiem i posypujemy makiem lub sezamem...


Pieczemy w 200 st.C / 15-20 minut, w funkcji góra/dół, zależy od piekarnika.


Przed podaniem na stół studzimy minimum  10-15 minut.


Smacznego !

3 komentarze: