Filety piersi z kurczaka a’la pizza – to pyszne, soczyste filety z piersi kurczaka z mozzarellą i pieczarkami oraz sosem pomidorowym, podkreślającym smak całego dania :)
Więcej przepisów na dania z kurczakiem znajdziecie tutaj: Kurczak – przepisy
Filety piersi z kurczaka a’la pizza – Składniki:
Składniki na sos:
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego – 90g
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka wody
- 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/3 łyżeczki oregano
- szczypta cukru
Pozostałe składniki:
- 1 podwójna duża pierś z kurczaka – ok. 600g
- 4-5 małych pieczarek – ok. 70g
- 1 kulka mozzarelli – ok. 125g
- czosnek granulowany, papryka słodka – do smaku
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia – ok. 2 łyżki
Filety piersi z kurczaka a’la pizza – Wykonanie:
- Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i ewentualnych kostek. Każdą pierś przekroić wzdłuż na dwa cienkie filety, każdy lekko rozklepać tłuczkiem. Doprawić z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć filety z kurczaka z obu stron.
- Pieczarki pokroić w plasterki. Podsmażyć je na patelni, na której wcześniej był smażony kurczak.
- Mozzarellę odsączyć z serwatki, pokroić na plasterki.
- Przygotować sos: koncentrat pomidorowy wymieszać z wodą, oliwą z oliwek, czosnkiem, bazylią, oregano i cukrem.
- Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia, ułożyć filety z kurczaka, każdy posmarować wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Na nim poukładać plasterki mozzarelli, a na wierzchu pieczarki.
- Piec całość przez ok. 5 minut w temperaturze 200 st. C (góra – dół) do czasu aż ser mozzarella się rozpuści. Smacznego!
Więcej przepisów na dania z kurczakiem znajdziecie tutaj: Kurczak – przepisy
Spróbuję zrobić to danie na grilu elektrycznym /dam znać jak wyszło/
Zrobione i zjedzone po p rostu so przepyszne
Zrobione i zjedzone po prostu przepyszne
Wygląda smakowicie, trzeba będzie wypróbować. Mam nadzieję, że zamiana oliwy z oliwek na inny olej nie zmieni za bardzo smaku docelowego, ale po prostu nie smakuje mi ona.
Wygląda super, zakładam, że smakuje równie dobrze. Bardzo ciekawy pomysł na podanie smaków, które łączą się super.