niedziela, 20 maja 2018

Duszone polędwiczki w sosie własnym.

Składniki:
-kilo polędwiczek wieprzowych
-1 duża cebula
-sól
-pieprz
-majeranek
-papryka słodka mielona
-olej
-mąka

Sposób przygotowania:
Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błon. Kroimy w porcje o grubości ok. 3 cm. Każdą polędwiczkę posypujemy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i podsmażamy z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy każda polędwiczka będzie podsmażona na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule. Następnie polędwiczki przekładamy na patelnie posypujemy papryką, majerankiem i zalewamy wodą. Po jakimś czasie polędwiczki obracamy. Dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Na koniec powstały sos doprawiamy solą, pieprzem do smaku i przecedzamy przez sitko. Podajemy z ziemniakami i ulubionym dodatkiem.

Smacznego! :)
A.






1 komentarz:

Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)