Pieczone pałki z kurczaka

Pieczone pałki z kurczaka to klasyczny pomysł na sycący i tani obiad dla całej rodziny. Chrupiąca glazurowana skórka i soczyste wnętrze sprawia, że chętnie wracam do tego przepisu.


Składniki:

10 pałek z kurczaka
0,5 szklanki oleju rzepakowego
sól
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka tymianku
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka słodkiej papryki
2-3 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Pałki z kurczaka myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego. W osobnym naczynku mieszamy wszystkie przyprawy z olejem. Tak powstałą papką nacieramy mięso z kurczaka. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie pałki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 i pieczemy przez 60 min. (pierwsze 30 minut z pokrywką a kolejne 30 minut bez). Naczynie z kurczakiem wyciągamy z piekarnika i zlewamy tłuszcz z przyprawami do miseczki. Dodajemy 2 łyżeczki cukru i mieszamy aż się rozpuści. Polewamy kurczaka i zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut.



Komentarze

Popularne posty