Majówkowe, ciepłe dni były dla mnie nie tylko okazją do odpoczynku, ale i do pichcenia w kuchni, na które ostatnio miałam niezwykle mało czasu.
Połączenie ziemniaczanego ciasta pierogowego z pysznym tuńczykowym farszem, pesto i soczystymi pomidorami jest świetnym pomysłem na każdą okazje!
Rodzinną imprezę przy grillu, luźny obiad w gronie znajomych albo imprezowe danie.
Takie połączenie inspirowane jest kuchnią śródziemnomorską i zabiera nas myślami w kierunku włoskich wysp.
Koniecznie spróbujcie!
Danie oprócz tego, że smakuje rewelacyjnie, to jeszcze pięknie wygląda!
SKŁADNIKI:
CIASTO ZIEMNIACZANE:
* ziemniaki – 500 g
* mąka – ok. 1 szkl
* masło – 2 łyżki
* kasza manna – 6 łyżek
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* jajko – 2 szt
* sól – do smaku
FARSZ:
* tuńczyk w oleju Princes – 2 puszki
* świeży szpinak baby – 3 garści
* kapary – 1 garść
* ser żółty cheddar – ok. 150 g + do posypania
* biała cebula – 2 szt
* ricotta – 200 g
* czosnek – 2-3 ząbki
* sól, pieprz
DODATKOWO:
* pomidory koktajlowe
* domowe pesto bazyliowe
* żółtko do posmarowania
* ser do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO ZIEMNIACZANE:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przepuszczamy przez praskę.
Dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia i ok. łyżeczkę soli.
Wbijamy jajka i dodajemy miękkie masło.
Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo mąkę – jej ilość zależy od rodzaju ziemniaków – ciasto ma być gęste i plastyczne.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 mm, kroimy na prostokąty ok. 20 cm długości.
FARSZ:
Olej z tuńczyka przelewamy na patelnię, podsmażamy drobno posiekaną cebulkę.
Dodajemy szpinak i posiekany czosnek, a następnie kapary oraz tuńczyka.
Przekładamy do miski, studzimy, dodajemy starty ser cheddar oraz ricottę.
Doprawiamy do smaku i ucieramy na dobrze połączony farsz ( masa absolutnie nie ma być kremowa, ale ma być zwarta ).
CAŁOŚĆ:
Na środek każdego płatu ciasta wzdłuż nakładamy porcję farszu, górę zlepiamy z dołem i skręcamy tworząc ozdobne róże.
Układamy jedna obok drugiej w natłuszczonym naczyniu.
W szczeliny układamy pomidory, dodajemy pesto i smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Posypujemy serem i zapiekamy ok. 30 minut/190C.
Podajemy na gorąco!
Smacznego!
No Comments