ZAPIEKANE PIEROŻKI ZIEMNIACZANE Z TUŃCZYKIEM PO WŁOSKU

Majówkowe, ciepłe dni były dla mnie nie tylko okazją do odpoczynku, ale i do pichcenia w kuchni, na które ostatnio miałam niezwykle mało czasu.

Połączenie ziemniaczanego ciasta pierogowego z pysznym tuńczykowym farszem, pesto i soczystymi pomidorami jest świetnym pomysłem na każdą okazje!

Rodzinną imprezę przy grillu, luźny obiad w gronie znajomych albo imprezowe danie.

Takie połączenie inspirowane jest kuchnią śródziemnomorską i zabiera nas myślami w kierunku włoskich wysp.

Koniecznie spróbujcie!

Danie oprócz tego, że smakuje rewelacyjnie, to jeszcze pięknie wygląda!

SKŁADNIKI:

CIASTO ZIEMNIACZANE:

* ziemniaki – 500 g

* mąka – ok. 1 szkl

* masło – 2 łyżki

* kasza manna – 6 łyżek

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* jajko – 2 szt

* sól – do smaku

FARSZ:

* tuńczyk w oleju Princes – 2 puszki

*  świeży szpinak baby – 3 garści

* kapary – 1 garść

* ser żółty cheddar – ok. 150 g + do posypania

* biała cebula – 2 szt

* ricotta – 200 g

* czosnek – 2-3 ząbki

* sól, pieprz

DODATKOWO:

* pomidory koktajlowe

* domowe pesto bazyliowe

* żółtko do posmarowania

* ser do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO ZIEMNIACZANE:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przepuszczamy przez praskę.

Dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia i ok. łyżeczkę soli.

Wbijamy jajka i dodajemy miękkie masło.

Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo mąkę – jej ilość zależy od rodzaju ziemniaków – ciasto ma być gęste i plastyczne.

Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 mm, kroimy na prostokąty ok. 20 cm długości.

FARSZ:

Olej z tuńczyka przelewamy na patelnię, podsmażamy drobno posiekaną cebulkę.

Dodajemy szpinak i posiekany czosnek, a następnie kapary oraz tuńczyka.

Przekładamy do miski, studzimy, dodajemy starty ser cheddar oraz ricottę.

Doprawiamy do smaku i ucieramy na dobrze połączony farsz ( masa absolutnie nie ma być kremowa, ale ma być zwarta ).

CAŁOŚĆ:

Na środek każdego płatu ciasta wzdłuż nakładamy porcję farszu, górę zlepiamy z dołem i skręcamy tworząc ozdobne róże.

Układamy jedna obok drugiej w natłuszczonym naczyniu.

W szczeliny układamy pomidory, dodajemy pesto i smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

Posypujemy serem i zapiekamy ok. 30 minut/190C.

Podajemy na gorąco!

Smacznego!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress