Pieczone gołąbki z młodej kapusty


                        Klasyczne danie musi także znaleźć się  na naszym blogu. Z racji, że pojawia się coraz więcej świeżych warzyw i owoców wykorzystaliśmy do naszych gołąbków młodą kapustę. Gołąbki były pieczone pod przykryciem  w piekarniku, dzięki temu uzyskały wyrazisty smak. Aromatyczny pomidorowo - ziołowy sos był idealnym dodatkiem do tego dania.



Składniki:

- 1 kg mięsa wołowo - wieprzowego.
- 1 woreczek ryżu parboiled
- średniej wielkości 1 młoda kapusta
- 3 cebule
- przecier pomidorowy
- sól, pieprz
- zioła suszone: łyżeczka oregano  i bazylii,
- łyżka miodu






Sposób przygotowania:


  1. Luźne liście od kapusty odrywamy, myjemy i odkładamy na bok. 
  2. Kapustę wkładamy do garnka z wrzącą posoloną wodą na około pół minuty. Następnie odwracamy na kolejne pół minuty tak aby każda część kapusty była sparzona. 
  3. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na maśle na złoty kolor. Doprawiamy sola i pieprzem.
  4. Ryż gotujemy przez około 8 minut. 
  5. W misce bardzo dokładnie mieszamy: mięso, cebulę,  podgotowany ryż i dodajemy odrobinę ciepłej wody. Bardzo dokładnie doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Ze sparzonej  kapusty odrywamy liście i wycinamy twarde końce.
  7. Następnie wykładamy mięsny farsz na brzeg liści kapusty, zawijamy boki i rolujemy gołąbka.
  8. Na dnie naczynia układamy niesparzone liście i uformowane gołąbki.
  9. Zalewamy je do połowy wodą i pieczemy  pod przykryciem przez około 1,5 godziny w temperaturze 185 stopni.
  10. Przecier przelewamy do rondelka, doprawiamy ziołami, miodem i chwilę gotujemy.
  11. Podajemy polewając nasze gołąbki. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz