Odrywany chlebek pizza


Odrywany chlebek pizza

Puszyste i mięciutkie ciasto z pysznymi dodatkami, które w smaku bardzo przypomina pizze. Idealnie pasuje do grilla, jako przekąska na piknik lub na przyjęcie albo jako  zwykła kolacje w gronie rodzinnym. Pachnie i smakuje rewelacyjnie. Dodatki możemy wedle gustu dowolnie modyfikować, myślę, że świetnie sprawdziły by się tutaj także pieczarki podsmażone wcześniej z cebulką. Polecam!

 

 

Składniki:

400 g mąki pszennej

10g suchych drożdży

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

60 ml letniej wody

85 ml letniego mleka

55 g miękkiego masła

2 jajka

1 łyżka ziół prowansalskich

 

Dodatkowo:

10dkg chudej szynki

10dkg sera żółtego

10dkg sera mozzarella

1pół szklanki kukurydzy konserwowej

pół czerwonej papryki

 

*** Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy. Odpowiednio wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne ***

*** Z ciasta formujemy kule i umieszczamy ją w oprószonej mąką misce. Miskę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość ***

*** Szynkę, sery oraz paprykę kroimy w kosteczkę, a kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy ***

*** Dodatki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy ***

*** Foremkę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ręce natłuszczamy olejem i formujemy z ciasta kulki. Gotowe kulki układamy w foremce ***

*** Foremkę przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut ***

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25-30 minut – do mocnego zrumienienia ***

*** Chlebek lekko studzimy w foremce, następnie wyjmujemy i podajemy ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ

Drożdżowe bułeczki obsypane sezamem

KOMENTARZE