piątek, 18 maja 2018

Kapuśniak na wędzonym boczku - mniam!

Dziś przychodzę do was z przepisem na kapuśniak! Jest to jedna z wielu pysznych i polskich zup. 


Składniki:
250 g kiszonej kapusty
200 g wędzonego boczku
3-4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
3-4 ziela angielskie
1-2 liście laurowe
sól  
pieprz do smaku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka kminku

Przygotowanie:
Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, sól oraz pieprz. Całość gotujemy ok. 25 minut. Następnie do gotującego się bulionu dodajemy kiszoną kapustę  (ja wcześniej ją drobniej pokroiłam) oraz obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dalej gotujemy przez ok 35-40 minut do czasu, aż kapusta i ziemniaki będą miękkie.

W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i smażymy aż się ładnie zrumieni, a tłuszcz delikatnie stopi. Dodajemy do zupy. Doprawiamy majerankiem, kminkiem, oraz solą i pieprzem do smaku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger