Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Szparagi z grilla

Szparagi z grilla

Szparagi z grilla wychodzą chrupiące i super smaczne. To jeden z przepisów, który szykuje i robi się błyskawicznie. Szparagi z grilla z szynką parmeńską nie tylko wyglądają cudnie, ale i tak smakują. 

Bardzo lubię zielone szparagi... Mam więc z nimi sporo ciekawych przepisów. Jeśli jednak zabieramy się za grillowanie, to tym razem polecę jakiś przepis na danie do przygotowania w plenerze. A będzie to karkówka z grilla. Zapraszam!

Czas przygotowania: 15 minut
Czas grillowania: 10 minut
Liczba porcji: 400 gramów

Kaloryczność kcal: 170 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 500 g zielonych szparagów - duży pęczek
  • 100 g szynki surowej podsuszanej np. parmeńskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta pieprzu

Uwielbiam szparagi zielone za to, że tak łatwo się z nimi pracuje i tak szybko można z nich wyczarować przepyszne i piękne danie. Aby zrobić zielone szparagi z grilla potrzebujesz tylko kilka minut. Tutaj chyba najwięcej pracy zajmie samo rozpalenie grilla.

Szparagi z grilla, 1

Szparagi z grilla w szynce parmeńskiej

Ostrożnie rozłóż ładny pęczek młodych, zielonych szparagów. Wybierz te najdłuższe i najcieńsze szparagi. Niech w pęczku będzie ich jak najwięcej.

Szparagi z grilla, 2

Pęczek zielonych szparagów umyj delikatnie pod zimną, bieżącą wodą. Główki są bardzo delikatne i mogą pęknąć. Złap za koniec każdego szparaga oderwij zdrewniałe końcówki. Możesz to zrobić dłońmi - szparag sam pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie szparagi. Osusz je na ręczniku papierowym. 

Plasterki szynki polecam przecinać dodatkowo na pół, wzdłuż plasterka. Uzyskasz więcej cienkich pasków, którymi łatwiej i sprawniej owiniesz szparagi. Każdego szparaga owijaj szynką po skosie. Zaczynaj od dolnej łodygi. Jeden pasek szynki na jednego szparaga.
Szparagi z grilla, 3

Jeśli 100 gramów szynki to za mało na Twoje szparagi, to użyj więcej szynki lub kilka szparagów grilluj bez szynki. Przygotujesz je w tym samym czasie. Te szparagi bez szynki możesz ułożyć na obrzeżach kratki grillowej, gdzie jest niższa temperatura. 

Przygotowane szparagi dodatkowo polej oliwą i oprósz świeżo mielonym pieprzem. 
Szparagi z grilla, 4

Zielone szparagi ostrożnie wykładaj na nagrzaną kratkę grilla. Kładź je w poprzek płyty, by cienkie szparagi nie wpadły do środka w sam ogień. Grill nie powinien być bardzo mocno nagrzany. Szparagi są delikatne. 
Szparagi z grilla, 5

Podczas szykowania szparagów z grilla nie polecam odchodzić od stanowiska. Szparagi należy cały czas kontrolować i przewracać co kilka minut przy pomocy długich szczypiec. Szparagów nie trzeba grillować dłużej niż 10 minut. Powinny być rumiane i podpieczone. 
Szparagi z grilla, 6

Szparagi z grilla, 7

Po zdjęciu szparagów z grilla polecam dodatkowo polać je roztopionym masłem. Możesz też położyć na gorących szparagach kawałki masła, a samo się na nich rozpuści. 
Szparagi z grilla, 8

Szparagi z grilla w szynce parmeńskiej są już gotowe.

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (600 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Szparagi na grilla

Uwielbiam zielone szparagi. Są piękne i super smaczne i zdrowe. Po szparagach zielonych znacznie łatwiej jest poznać, czy są świeże i niż pod szparagach białych. Najlepsze są te cienkie i długie szparagi. Szparagi z grilla z boczkiem będą równie smaczne. Zależy co akurat masz pod ręką. Ważne, by boczek lub szynka surowa wędzona były pokrojone w cienkie plasterki. Będzie Ci wówczas łatwiej owinąć nimi szparagi. Gorąco polecam też mój przepis na pyszny makaron ze szparagami

Grillowane szparagi

Ja szykuję szparagi zielone z grilla węglowego. Możesz jednak z powodzeniem zrobić przepis na zielone szparagi z grilla elektrycznego. To samo szparagi grillowane na patelni lub szparagi z piekarnika. Oczywiście jeśli decydujesz się na szparagi z patelni, to zrób koniecznie szparagi z patelni grillowej. Tutaj może Ci się bardziej przydać przepis na szparagi smażone z jajkiem sadzonym. Z piekarnika zaś polecam przepis na zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz też inne ciekawe przepisy na szybki obiad. A na grilla najlepsze będą też żeberka z grilla