piątek, 18 maja 2018

Malinowa chmurka

Uwielbiam to ciasto! Połączenie słodkiego kremu z bitej śmietany i mascarpone z kwaskowatymi malinami i chrupiącą bezą. Ciasto znika ze stołu w mgnieniu oka :-) Serdecznie polecam 💜 Do ciasta można użyć mrożonych malin.





Składniki blaszka 23/33 cm:
ciasto kruche:
mąka pszenna 150 g,
cukier 30 g,
żółtka 3 szt,
masło 100 g,
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki,

galaretka z malinami:
maliny świeże lub mrożone 600 g,
galaretka malinowa lub truskawkowa 3 szt,
woda wrząca 3,5 szklanki,

krem z mascarpone:
śmietanka 36% 500 ml,
serek mascarpone 250 g,
cukier puder 3 łyżki,

beza:
białka 3 szt,
cukier 150 g,
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki,

Sposób przygotowania:
Ciasto kruche: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki, przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy przez 15-20 min. w temp. 190 st. C aż ciasto będzie złociste. Upieczone ciasto odstawiamy do schłodzenia.
Galaretka z malinami: W wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki, odstawiamy do ostygnięcia. Maliny mrożone należy wcześniej rozmrozić na sitku. Następnie owoce łączymy z galaretką. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto i chłodzimy w lodówce. 
Krem mascarpone: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do otrzymania gęstego kremu. (Składniki muszą być dobrze schłodzone). Krem wykładamy na zastygniętą galaretkę z malinami i równomiernie rozsmarowujemy. 
Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru i ubijamy aż do momentu, gdy piana będzie gęsta i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę odwracamy do góry dnem, smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Bezę równomiernie rozsmarowujemy na papierze na wielkość blaszki i pieczemy w 140 st. C przez 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i lekko popękana, w razie potrzeby należy skrócić lub przedłużyć czas pieczenia. Upieczoną bezę pozostawiamy na noc w piekarniku lub w temperaturze pokojowej przykrytą kuchennym ręcznikiem. Bezę wykładamy na wierzch ciasta i przechowujemy w lodówce. Ciasto najlepiej się kroi na następny dzień.
Smacznego😊
Przepis zaczerpnięty ze strony www.mojewypieki.com



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz