Deser z galaretkami i karmelizowanym rabarbarem
Tegoroczny maj rozpieszcza nas piękną pogodą i zachęca do spędzania czasu na łonie natury. Dla mnie taki maj mógłby trwać cały rok.
My w pełni korzystamy z pięknej aury,wiosną oraz latem posiłki spożywamy w ogrodzie w otoczeniu zieleni i przy śpiewie ptaków.
Umilając sobie majowe popołudnie taki zrobiłam deser
Kilka godzin wcześniej przygotować galaretki. Każdą osobno rozpuścić w 400 ml gorącej wody,przelać do płaskiego pojemnika i odstawić do stężenia. Stężałą galaretkę pokroić w dużą kostkę.
Rabarbar umyć i pokroić w 1cm kawałki. Na patelnię wsypać cukier,podgrzewać i czekać aż się rozpuści i lekko skarmelizuje. Następnie dodać sok z cytryny i wsypać rabarbar. Smażyć kilka minut mieszając aż z rabarbaru odparuje nadmiar soku,on sam zmięknie ale nie może się rozpadać. Skarmelizowany rabarbar wystudzić.
Śmietanę ubić z dodatkiem cukru waniliowego.
Przygotować 4 pucharki.
Na dno każdego włożyć po kilka kostek fioletowej galaretki,następnie po łyżce ubitej śmietany. Na śmietanę włożyć kilka kostek różowej galaretki i ponownie śmietanę. Na wierzchu każdego deseru nałożyć porcję karmelizowanego rabarbaru. Podawać od razu po przygotowaniu.
My w pełni korzystamy z pięknej aury,wiosną oraz latem posiłki spożywamy w ogrodzie w otoczeniu zieleni i przy śpiewie ptaków.
Umilając sobie majowe popołudnie taki zrobiłam deser
1 różowa galaretka
1 fioletowa galaretka
200 ml śmietanki kremowej
1 łyżeczka cukru z wanilią
5-6 łodyg rabarbaru
150 g cukru trzcinowego
2-3 łyżki soku z cytryny
Rabarbar umyć i pokroić w 1cm kawałki. Na patelnię wsypać cukier,podgrzewać i czekać aż się rozpuści i lekko skarmelizuje. Następnie dodać sok z cytryny i wsypać rabarbar. Smażyć kilka minut mieszając aż z rabarbaru odparuje nadmiar soku,on sam zmięknie ale nie może się rozpadać. Skarmelizowany rabarbar wystudzić.
Śmietanę ubić z dodatkiem cukru waniliowego.
Przygotować 4 pucharki.
Na dno każdego włożyć po kilka kostek fioletowej galaretki,następnie po łyżce ubitej śmietany. Na śmietanę włożyć kilka kostek różowej galaretki i ponownie śmietanę. Na wierzchu każdego deseru nałożyć porcję karmelizowanego rabarbaru. Podawać od razu po przygotowaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.