czwartek, 17 maja 2018

Spaghetti ze szparagami i brokułami

Kuchnia wegetariańska














Składniki

  • pęczek białych szparagów
  • drobne różyczki brokuła
  • 3 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • garstka posiekanych ziół : koperku, mięty , natki pietruszki
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • sol
  • pieprz
  • makaron spaghetti
  • ser Dziugas
  • orzeszki piniowe
  • listki ziół do dekoracji

    Przygotowanie

    1. Brokuły i szparagi ugotowałem w osolonej wodzie al`dente.

      Na patelni rozgrzałem masło, dodałem posiekany czosnek, zeszkliłem, dodałem zioła. Smażyłem ok. pół minuty. Zdjąłem z ognia i energicznie mieszając połączyłem ze śmietaną.
      Doprawiłem do smaku.

      Spaghetti ugotowałem al`dente w osolonej wodzie. Odcedziłem, zachowałem pół szklanki wody z gotowania. Gorący makaron połączyłem z sosem i odcedzonymi warzywami. Dolałem trochę wody z gotowania makaronu. Posypałem startym serem oraz prażonymi orzeszkami piniowymi i pozostałymi ziołami. Podałem natychmiast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz