Zielona sałatka z brokułów i awokado

Sałatka niezwykle prosta do zrobienia, z niewielkiej ilości składników. Bardzo chrupiące brokuły i kremowe awokado, tworzą przyjemne połączenie. Brokuły można oczywiście gotować dłużej, tak, aby były miękkie, ale ja zdecydowanie wolę je w wersji chrupiącej, niemal surowej. Polecam!



składniki:
1 dojrzałe awokado
1 brokuł
garść listków świeżej bazylii - dałam grecką

sos
sok z 1 cytryny + trochę do skropienia awokado
2 łyżki pasty sezamowej - tahini
3 -4  łyżki  oliwy z oliwek
1 łyżeczka  sosu sojowego
1/3  łyżeczki papryki w płatkach 
sól, pieprz  - do smaku

przygotowanie
Brokuły podzielić na małe różyczki, takie na jeden kęs. Włożyć do garnka, zalać gotującą wodą, gotować ok 2- 3 minut, tak aby po wyjęciu były bardzo chrupiące. Przełożyć do miski z zimną wodą, a następnie odcedzić na sicie. 
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Łyżką wyjąć miąższ, a następnie pokroić go w kostkę. Skropić lekko sokiem z cytryny.
Przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w słoiku, słoik zakręcić, dobrze wymieszać potrząsając słoikiem. Doprawić do smaku. 
Awokado i brokuły włożyć do miski, dodać listki bazylii, polać sosem, lekko wymieszać. Smacznego!













4 komentarze:

  1. Fajny pomysł dla osób, które lubią zieleninę Pozdrawiamy Serdecznie – Da Pietro

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, nawet mięsożercy czasem muszą zjeść coś zielonego ;) Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary