Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 17 maja 2018

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Wypieków z rabarbarem ostatnio u mnie dużo. Sama nie wiem, co mnie tak na niego naszło, ale jak już kupię, to i wykorzystać muszę ;) Zresztą, na przyszły rok mam nadzieję jeść swój własny, ogródkowy rabarbar, który jakiś czasu temu zasadziłam. Mam nadzieję, że się przyjmie i nie zginie przez zimę. Póki co deszcz bardzo dba o to, by nie miał zbyt sucho ;) A skoro ten deszcz już pada, to siedząc w domu trzeba sobie jakoś wolny czas umilić. Za ciepło nie ma, więc taka pachnąca kruszonką i owocami drożdżówka z filiżanką gorącej kawy stanowi idealną alternatywę. Jeszcze w domu się ociepli od piekarnika :P Co prawda ja dziś nie mam w planach drożdżówek, ale najzwyklejszą na świecie tartę z rabarbarem, mam ogromną ochotę upiec. Zwłaszcza, że przyjeżdża Mama piec chleb w takim piecu opalanym drzewem, którego wieki nie jedliśmy, więc pasuje mieć coś na słodko do jutrzejszej kawki ;) Oczywiście jak wyjdzie i będzie się nadawać do zdjęć, to i przepis będzie ;) Miłego, słodkiego popołudnia dla Was!


 
Składniki na ok 10 sztuk:

1 jajko
300ml ciepłego, ale nie gorącego mleka 2%
500g mąki pszennej tortowej
100g roztopionego, przestudzonego masła
25g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
Szczypta soli

Karmelizowany rabarbar:
500g rabarbaru
1 łyżka wody
100g cukru

Kruszonka:
80g masła
160g mąki pszennej
80g drobnego cukru kryształu

Dodatkowo jedno małe jajko do smarowania drożdżówek.

Sposób przygotowania tradycyjny:

Drożdże mieszamy z cukrem, ½ szklanki mleka i łyżką mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 5 minut. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, wbijamy jajko, dodajemy pozostałe mleko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto dokładnie, najlepiej mikserem z założonym hakiem, pod koniec dodając przestudzone masło. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w cieple, pod bawełnianą ściereczką na ok 1 godzinę.
W tym czasie przygotowujemy karmelizowany rabarbar. W tym celu umyty rabarbar dzielimy na kawałki długości ok 10-12cm.  Cukier przekładamy na patelnię i mieszamy z wodą. Podgrzewamy na najmniejszym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. W tym czasie nie mieszamy! Kiedy się rozpuści zwiększamy płomień, karmelizujemy cukier uważając by się nie przypalił i wrzucamy kawałki rabarbaru. Cały czas mieszając karmelizujemy rabarbar, aż do momentu odparowania z niego nadmiaru soku. Studzimy.
W celu przygotowania kruszonki, podane składniki siekamy ze sobą, a następnie wyrabiamy ręcznie. Odstawiamy do lodówki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat. Wyrównujemy i dzielimy na ok 10 jednakowych części. Każdą wałkujemy na kształt owalu i nacinamy z każdej strony w 4-5 miejscach, jak to jest pokazane na zdjęciu. Na środek nakładamy po kilka kawałków rabarbaru, zaplatamy pocięte paski ciasta, smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Pozostawiamy na ok 20 minut do wyrośnięcia, a następnie wkładamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok 18-20 minut (w zależności od możliwości naszego piekarnika- ja po ok 15 minutach obracałam blaszkę, bo wiem, że „tył” lubi mi przypalać). Upieczone drożdżówki studzimy na metalowej kracie.


Sposób przygotowania ciast w Tefal Companion:

W misie TC zakładamy ostrze do wyrabiania. Dodajemy mleko, drożdże i cukier i załączamy program Pastry P1. Po 30 sekundach dodajemy przesianą mąkę, jajko, szczyptę soli oraz masło. Po zakończonym programie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 40 minut.
Po wyrobieniu ciasta na drożdżówki, w oczyszczonej i suchej misie ponownie umieszczamy ostrze do wyrabiania, kawałki masła oraz cukier i wyrabiamy przez 30 sekund na prędkości 8. Powoli dodajemy mąkę i ponownie uruchamiamy na prędkości 10 aż do momentu uzyskania kruszonki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.