Share the post "Karkówka duszona w młodej kapuście / Braised pork neck with young cabbage"
Dziś przedstawiam idealne połączenie moich chyba najbardziej ulubionych składników, karkówki i młodej kapusty. Jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby coś z karkówką lub młodą kapustą nie przypadło mi do gustu. Tym razem proponuję danie bardzo łatwe w przygotowaniu i absolutnie przepyszne. Rozpływająca się w ustach karkówka, duszona w gęstej młodej kapuście z dużą ilością koperku na pewno przypadnie do gustu każdemu. Polecam gorąco to wiosenne danie!
Scroll down for recipe in English
Karkówka duszona w młodej kapuście
(4-5 porcji)
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty, grubo posiekana
- 800 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w 1 cm plastry
- słodka papryka, sól, pieprz
- 1 litr bulionu
- pęczek koperku, posiekany
- 1 papryka czerwona, pokrojona w plasterki
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- cukier, pieprz i sól do smaku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie:
- Posyp karkówkę solą, pieprzem i papryką i odstaw na 10 minut. Następnie podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju do lekkiego zarumienienia z każdej strony.
- Przełóż mięso do średniego garnka, zalej bulionem (ewentualnie wodą), dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś pod przykryciem przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Po tym czasie dodaj marchewkę, paprykę i kapustę i duś pod przykryciem około 15 minut, po czym dodaj tymianek, majeranek, mieloną paprykę i trochę soli i pieprzu.
- Jeśli mięso i warzywa są już miękkie, dodaj koperek, koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy i dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem.
- Podgrzej jeszcze przez chwilę i podawaj najlepiej z młodymi ziemniakami.
Smacznego!
English version
Braised pork neck with young cabbage
(4-5 servings)
Ingredients:
- 1 young cabbage, coarsely chopped
Preparation:
- Season pork neck slices with salt, pepper and sweet pepper and set aside for 10 minutes. Heat large pan over high heat and cook pork until browned on both sides.
- Transfer meat to a medium pot, add stock (or water), add the bay leaf, allspice, cover and cook for about 30 minutes, stirring occasionally.
- After this time, add the carrot, red pepper and cabbage, cover and cook for about 15 minutes. Add thyme, marjoram, ground pepper and some salt and pepper.
- If meat and vegetables are already soft, add dill, tomato paste, apple cider vinegar and season to taste with sugar, salt and pepper.
- Heat for a minute and serve with young potatoes.
Enjoy!
janin_23 says
Uwielbiam twojego bloga ;D powinnaś założyć jakąś restaurację 😀
Dzi says
😉
Aguś kulinarnie says
Och tak,przepisy sa super, kilka na stale zagoscilo w moim jadlospisie. Restauracja mialaby powodzenie:)
Dzi says
😉
Felicja says
uwielbiam karkówkę
szal0ny says
Popieram !!!
ina says
przyjemne danie :)))
martus_12 says
Ach karkóweczka 🙂
Judyta says
lubię takie połączenie
Blog kulinarny says
Nie da się ukryć, że wieprzowinka i kapusta bardzo się lubią. Do tego bardzo pasujący zestaw przypraw – to musi być udane!
Lola says
Uwielbiam młodą kapustę, ale jeszcze nigdy nie połączyłam jej z karkówką- czas to zmienić. Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dzi says
Koniecznie!
Carl says
Cool
Kalina says
Zrobię mężowi, to będzie coś zupełnie innego niż zazwyczaj robięr
kalina says
zrobiłam, bardzo nam obojgu smakowało. Nawet bez koncentratu, który zbił się, gdy wchodziłam do mieszkania 😉
Dzi says
o, współczuję sprzątania ;P Cieszę się, że mimo wszystko smakowało!
mariusz_kuch says
Wyglada super, uwielbiam karkówkę 😛