Dziś u mnie ciasto cytrynowe, ze skórką z cytryny, bardzo aromatyczne a zarazem delikatne. Do kawy, najlepsze gorące, szybko znika ze stołu;)
Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 23 cm. Jeśli zdecydujecie się na keksówkę, ciasto będzie wyższe.
Bez miksera, na już, szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto cytrynowe, dziś u mnie, zapraszam! 😉
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
- skórki starte z dwóch cytryn, na drobnych oczkach
- opcjonalnie: pół łyżeczki aromatu cytrynowego
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- cukier puder do dekoracji, opcjonalnie lukier
Przygotowanie:
Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się.
Formę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto.
Piekę ciasto w temp. 180 C przez 40 minut lub do suchego patyczka. Grzaniem góra plus dół bez termoobiegu.
Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem lub lukrem. Moje ciasto cytrynowe gotowe! 🙂