Składniki:
1 tuszka z królika
1/2 kg pieczarek
2 cebule
2 szklanki ryżu
jarzynka, pieprz
słodka papryka
1 główka młodej kapusty
Przygotowanie:
Tuszkę z królika pokroić, zalać wodą, posolić i gotować do miękkości mięsa. Po ugotowaniu wystudzić, obrać mięso z kości i zmielić w maszynce.
Kapustę krótko sparzyć, obrać liście i wyciąć najgrubszy nerw.
Ryż ugotować w 4 szklankach wody z 2 łyżeczkami jarzynki. Cebule obrać, posiekać i zeszklić. Pieczarki pokroić i podsmażyć do odparowania soku.
Mięso, ryż, cebulę i pieczarki wymieszać doprawiając do smaku. Farsz zawijać w liście kapusty i układać ściśle w naczyniu do zapiekania. Piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Podawać z ulubionym sosem. Smacznego 🙂
Mniam,ale pyszny obiad. Szmat czasu nie robiłam gołąbków…chyba muszę nadrobić 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja też nie robię zbyt często bo za dużo przy nich pracy ☺
PolubieniePolubienie
Uwielbiam. Pycha.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję ☺
PolubieniePolubienie
Nie robiłam jeszcze gołąbków z młodej kapusty – muszę spróbować 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie