Gołąbki z młodej kapusty

Składniki:

1 tuszka z królika

1/2 kg pieczarek

2 cebule

2 szklanki ryżu

jarzynka, pieprz

słodka papryka

1 główka młodej kapusty

Przygotowanie:

Tuszkę z królika pokroić, zalać wodą, posolić i gotować do miękkości mięsa. Po ugotowaniu wystudzić, obrać mięso z kości i zmielić w maszynce.

Kapustę krótko sparzyć, obrać liście i wyciąć najgrubszy nerw.

Ryż ugotować w 4 szklankach wody z 2 łyżeczkami jarzynki. Cebule obrać, posiekać i zeszklić. Pieczarki pokroić i podsmażyć do odparowania soku.

Mięso, ryż, cebulę i pieczarki wymieszać doprawiając do smaku. Farsz zawijać w liście kapusty i układać ściśle w naczyniu do zapiekania. Piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Podawać z ulubionym sosem. Smacznego 🙂

gołabki z młodej kapusty

7 uwag do wpisu “Gołąbki z młodej kapusty

Dodaj komentarz