Dania z wieprzowiną/ grill/ Mięsa

Karkówka z grilla

5/5 - (2 )

Karkówka z grilla jest obowiązkową pozycją, którą wkładam na ruszt podczas spotkań z przyjaciółmi. Niekiedy zdarza mi się kupować gotowe, zamarynowane mięso, jednak jeżeli mam więcej czasu przygotowuję marynatę do karkówki. Zostawiam w niej mięso na noc, aby przeszło smakiem przypraw. Możecie skrócić czas marynowania, jednak im dłużej poleży w marynacie, będzie bardziej aromatyczna. Karkówka z grilla nie może być zbyt cienka, ponieważ podczas smażenia wyschnie na wiór. Najlepiej jeżeli pokroimy ją w plastry grubości około 1-2 cm. Pamiętajcie także, aby mięso wkładać na dobrze rozgrzany ruszt i grillować na sporym ogniu – jeżeli karkówkę będziecie grillować zbyt długo może zrobić się sucha. Mięso klasycznie podajcie z musztardą oraz ketchupem, pieczywem i jakąś smaczną sałatką, np. Sałatką grecką lub Pomidorami z serem i majonezem – za tym dodatkiem przepadają moi znajomi 🙂


Zobaczcie też:

Sos czosnkowy z ziołami

Szaszłyki na grilla z kurczakiem

Masło czosnkowe z ziołami | Na grilla, na grzanki

Przepis na karkówkę z grilla

Drukuj przepis
Porcji: 6

Składniki

  • 600 g karkówki
  • 3 łyżki musztardy
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przepis

1

Karkówkę kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem.

2

Mieszamy ze sobą składniki marynaty oraz dokładnie smarujemy nią mięso - tak, aby każdy kawałek był pokryty marynatą.

3

Wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

4

Grillujemy z obu stron do zrumienienia i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

W przypadku większej ilości mięsa, zwiększcie proporcje składników.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top