Karkówka z grilla jest obowiązkową pozycją, którą wkładam na ruszt podczas spotkań z przyjaciółmi. Niekiedy zdarza mi się kupować gotowe, zamarynowane mięso, jednak jeżeli mam więcej czasu przygotowuję marynatę do karkówki. Zostawiam w niej mięso na noc, aby przeszło smakiem przypraw. Możecie skrócić czas marynowania, jednak im dłużej poleży w marynacie, będzie bardziej aromatyczna. Karkówka z grilla nie może być zbyt cienka, ponieważ podczas smażenia wyschnie na wiór. Najlepiej jeżeli pokroimy ją w plastry grubości około 1-2 cm. Pamiętajcie także, aby mięso wkładać na dobrze rozgrzany ruszt i grillować na sporym ogniu – jeżeli karkówkę będziecie grillować zbyt długo może zrobić się sucha. Mięso klasycznie podajcie z musztardą oraz ketchupem, pieczywem i jakąś smaczną sałatką, np. Sałatką grecką lub Pomidorami z serem i majonezem – za tym dodatkiem przepadają moi znajomi 🙂
Zobaczcie też:
Sos czosnkowy z ziołami
Szaszłyki na grilla z kurczakiem
Masło czosnkowe z ziołami | Na grilla, na grzanki
Przepis na karkówkę z grilla
Drukuj przepisSkładniki
- 600 g karkówki
- 3 łyżki musztardy
- łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przepis
Karkówkę kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
Mieszamy ze sobą składniki marynaty oraz dokładnie smarujemy nią mięso - tak, aby każdy kawałek był pokryty marynatą.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Grillujemy z obu stron do zrumienienia i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Porady
W przypadku większej ilości mięsa, zwiększcie proporcje składników.
0 komentarzy