Ryż smażony z botwinka i jarmużem

Ryż smażony z botwinką i jarmużem to mój pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad a przy tym zawierający mnóstwo warzyw.

Jeśli zostanie wam ryz z dnia poprzedniego – tym lepiej ryz smażony zrobicie w 10 minut.

PRZEPIS NA RYŻ SMAŻONY

Składniki na ryż smażony:

1 – 1,5 szkl ugotowanego ryżu brązowego

oliwa

150g boczku wędzonego lub kiełbasy wędzonej

1/2 papryki czerwonej

2-3 pieczarki

1/2 pęczka botwinki

2 garście jarmużu

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 łyżki sosu sojowego

Jak zrobić ryż smażony:

Na patelni na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy pokrojony w kostkę boczek czy kiełbasę aż się zarumienią.

Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki – przesmażamy chwilę.

Dodajemy posiekaną botwinkę, jarmuż, pietruszkę i podsmażamy pół minuty.

Dodajemy ryż, sos sojowy, przesmażamy chwilkę i podajemy.

Ryż smażony z botwinka i jarmużem