poniedziałek, 14 maja 2018

Szybka zapiekanka makaronowa z kurczakiem i kukurydzą



 Składniki:
  1. 300 g makaronu (u mnie duże kolanka);
  2. 300 g filetu z piersi kurczaka (1 duża pierś);
  3. Puszka kukurydzy konserwowej (285 g - waga netto, po odcedzeniu);
  4. 150 g stertej mozzarelli;
  5. 1 czubata łyżeczka przyprawy do kebaba/gyrosa;
  6. 2 łyżki oleju;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
SOS ŚMIETANOWY:
  1. 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18 %;
  2. 1 łyżeczka ziół prowansalskich;
  3. 1/2 łyżeczki soli;
  4. 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
DODATKOWO:
  1. Naczynie żaroodporne o wymiarach 31 x 21 cm.
1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. W czasie, gdy makaron się gotuje przygotować mięso. 
  3. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić  z  błon i pokroić w niewielką kostkę. Kawałki kurczaka oprószyć szczyptą soli i pieprzu. 
  4. Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić pokrojonego kurczaka i podsmażyć, aż stanie się złocisty. Pod koniec smażenia posypać mięso przyprawą do kebaba/gyrosa i dokładnie wymieszać. Usmażone kawałki kurczaka zdjąć z patelni. Pozostałego na patelni, po smażeniu kurczaka, oleju nie wylewać!
  5. Kukurydzę odcedzić z zalewy.
  6. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  7. Przygotować sos. Do miseczki wlać śmietanę (250 ml). Dodać zioła prowansalskie (1 łyżeczka), sól (1/2 łyżeczki) i pieprz (1/4 łyżeczki). Wymieszać.
  8. Do naczynia żaroodpornego wlać tłuszcz pozostały na patelni ze smażenia kurczaka i dokładnie pokryć nim dno i boki formy.
  9. W tak przygotowanym naczyniu układać warstwami zapiekankę:

    I warstwa - połowa ugotowanego, odcedzonego makaronu;
    II warstwa - kawałki podsmażonej piersi z kurczaka;
    III warstwa - odcedzona z zalewy kukurydza;
    IV warstwa - sos śmietanowy;
    V warstwa - pozostały, ugotowany makaron;
    VI warstwa - starta mozzarella.

  10. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 30 minut, aż ładnie zarumieni się na wierzchu.
  11. Podawać gorącą, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób.
  2. Smak zapiekanki można wzbogacić o podsmażone na maśle, wraz z cebulą, plasterki pieczarek, kurczaka zastąpić dobrej jakości kiełbasą, a mozzarellę - startym, łatwo topliwym, żółtym serem. 
  3. Konsystencja zapiekanki nie jest ścisła. Poszczególne warstwy zapiekanki można oprószyć dodatkowym, startym serem - wówczas zapiekanka będzie bardziej zwarta.
  4. Po zapieczeniu zapiekankę można oprószyć posiekaną natką i pietruszki i polać np. ketchupem.
  5. Warstwę IV i V zapiekanki można zastąpić miejscami tj. na kukurydzę położyć warstwę makaronu i całą zapiekankę zalać sosem śmietanowym i oprószyć startą mozzarellą.
  6. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


3 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >