Już dawno słyszałam o tym cieście, ale nigdy go nie robiłam. Bardzo się cieszę że w końcu go mam. Przepis na wykonanie w thermomix na dole.
Przygotowanie produktów – marchew obrać i odciąć końcówki. Zważyć oczyszczoną marchew i zetrzeć na tarce o małych oczkach, orzechy i migdały zmielić lub utłuc na drobno, ale nie zrobić mąki.
Wykonanie ciasta – masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładką masę. Co jakiś czas podczas mieszania wbijać po jednym jajku. Dokładnie utrzeć. Teraz już dodać marchew, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Teraz już tylko orzechy i migdały dokładnie wmieszać w ciasto
Pieczenie – blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto do formy. Boki formy wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. tak samo można zrobić z dnem formy.
Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 45 minut.
Po kilku minutach po wyjęciu ciasta z piekarnika wyjąć ciasto z formy i zostawić aż ostygnie.
Zimne ciasto polać lukrem. Cukier puder zalać odrobiną wrzącej wody i dokładnie rozmieszać. Dolać tyle wody żeby powstał lukier.
Wykonanie ciasta w thermomix
- do naczynia miksującego wrzucić orzechy i migdały, zmiksować 4 sek, obroty 5, wyjąć wszystko z naczynia
- do naczynia miksującego dodać marchew pokrojoną na mniejsze kawałki, zmiksować 8 sekund, obroty 5, wyjąć z naczynia
- do naczynia miksującego dodać masło, cukier, cukier waniliowy, wymieszać 30 sekund, obroty 5
- dodać jajka, wymieszać 10 sek, obroty 6, za pomocą kopystki zdjąć ciasto z boków naczynia
- dodać obie mąki, proszek do pieczenia, marchew, wymieszać 30 sekund, obroty 5
- dodać orzechy i migdały, wymieszać obroty wsteczne, czas 7 sekund, obroty 4
- reszta jak wyżej
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.