Pieczarka jest bardzo popularnym grzybem, który wykorzystujemy do wielu dań np jajek faszerowanych, śledzi z pieczarkami, krokietów z pieczarkami.
Z moich wcześniejszych wpisów o pieczarkach możecie dowiedzieć się Jak przechowywać pieczarki czy jak i kiedy myć pieczarki.
Dzisiaj kilka słów o tym jak usmażyć pieczarki by był aromatyczne i bogate w smaku.
JAK SMAŻYĆ PIECZARKI
Pieczarki umyj, osusz (to ważne, nie potrzebujemy wody na patelni) a następnie pokrój w plasterki czy kawałki.
Dobrzej rozgrzej patelnię to ważny krok przy smażeniu pieczarek.
Na patelnię wlej szczodrze olej – większa ilość tłuszczu jest tu sprzymierzeńcem pysznego smaku pieczarek.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzuć pieczarki – niezbyt dużą ilość ( najlepiej tyle by równomierną warstwą pokryły patelnię), bo ta sprawi, że temperatura zbyt szybko spadnie i pieczarki zaczną się gotować zamiast smażyć.
Podsmaż pieczarki przez chwilę, mieszając, na końcu oprósz solą a następnie odparuj sok, który jeszcze puszczą i jeszcze chwilę podsmażaj aż się zezłocą.
Dziękuję za przepis! Inspirujący!
Przepis super!!! Ile może mieć kalorii?
super przepis pięć gwiazdek
jeszcze nigdy nie robiłem. Trzeba spróbować i mam nadzieję, że dzieciakom posmakuje
Pierwszy raz słyszę o takim połączeniu, wygląda naprawdę super!
Przydatne
One na pewno są mega pyszne 🤤
Są przepyszne ❤️